Wykonanie
Sałatka ta zawsze gości na moim
stole kiedy gości na nim również
wino czerwone – czyli przy okazji różnych rodzinnych lub czysto towarzyskich uroczystości. Danie to jest lekkie ale bardzo wyrafinowane i mimo swojej prostoty zachwyci każdego konesera
czerwonego wina bo z nim komponuje się idealnie.
Suszona żurawina nada
słodyczy,
seler aromatu i lekkiego kwaskowatego posmaku,
ser zdecydowanie wyostrzy smak a
pestki słonecznika i pyszny sos uwieńczą dzieła.Oprócz tego że smacznie jest jak zawsze zdrowo:)4 garście mixu
sałat80 g
sera cheddar2 garście
suszonej żurawiny2 garście prażonych pestek
słonecznika60 g
selera naciowego z zalewySOS8 łyżek domowego
soku malinowego6 łyżek
oliwy z oliwek6 łyżek
octu balsamicznegolistki
melisy lub
mięty do dekoracjiPodane składniki wystarczą do przygotowania sałatki dla 2 osób.
Sałatka do
wina z
serem cheddar – przygotowanie
Sałatka w przygotowaniu jest banalnie prosta stąd świetnie nadaje się jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły chociaż jak dla mnie to idealna
sałatka do
wina czerwonegoSOSW misce łączymy
ocet balsamiczny,
oliwę i sok z
malin (najlepiej użyć domowego
soku malinowego, może być również z
czarnej porzeczki, aronii lub
żurawiny). Składniki bardzo energicznie mieszamy trzepaczką ruzgową aż uzyskamy sos o gęstej, płynnej, jednolitej konsystencji. Doprawiamy odrobiną świeżo zmielonego
pieprzu i gotowe:) Ja często do tego przepisu używam soku z
malin i
czarnej porzeczki z kawałkami
owoców w środku.
Słonecznik prażymy na suchej patelni do momentu aż się zarumieni.Na półmisku układamy wcześniej umyte i osuszone różne
sałaty (np. karbowana, lodowa,
rukola,
roszponka) Na sałacie układamy kawałki
sera cheddar oraz paski
selera naciowego odsączonego z zalewy. Całość polewamy
sosem malinowym oraz posypujemy
suszoną żurawiną i prażonymi
ziarnami słonecznika.Dekorujemy listkami
melisy lub
mięty.Prawda że proste …a jakie pysznePolecam!

