ßßß
Sałatka ta zawsze gości na moim stole kiedy gości na nim również wino czerwone – czyli przy okazji różnych rodzinnych lub czysto towarzyskich uroczystości. Danie to jest lekkie ale bardzo wyrafinowane i mimo swojej prostoty zachwyci każdego konesera czerwonego wina bo z nim komponuje się idealnie. Suszona żurawina nada słodyczy, seler aromatu i lekkiego kwaskowatego posmaku, ser zdecydowanie wyostrzy smak a pestki słonecznika i pyszny sos uwieńczą dzieła.Oprócz tego że smacznie jest jak zawsze zdrowo:)4 garście mixu sałat80 g sera cheddar2 garście suszonej żurawiny2 garście prażonych pestek słonecznika60 g selera naciowego z zalewySOS8 łyżek domowego soku malinowego6 łyżek oliwy z oliwek6 łyżek octu balsamicznegolistki melisy lub mięty do dekoracjiPodane składniki wystarczą do przygotowania sałatki dla 2 osób.Sałatka do wina z serem cheddar – przygotowanieSałatka w przygotowaniu jest banalnie prosta stąd świetnie nadaje się jako drugie śniadanie do pracy czy szkoły chociaż jak dla mnie to idealna sałatka do wina czerwonegoSOSW misce łączymy ocet balsamiczny, oliwę i sok z malin (najlepiej użyć domowego soku malinowego, może być również z czarnej porzeczki, aronii lub żurawiny). Składniki bardzo energicznie mieszamy trzepaczką ruzgową aż uzyskamy sos o gęstej, płynnej, jednolitej konsystencji. Doprawiamy odrobiną świeżo zmielonego pieprzu i gotowe:) Ja często do tego przepisu używam soku z malin i czarnej porzeczki z kawałkami owoców w środku.Słonecznik prażymy na suchej patelni do momentu aż się zarumieni.Na półmisku układamy wcześniej umyte i osuszone różne sałaty (np. karbowana, lodowa, rukola, roszponka) Na sałacie układamy kawałki sera cheddar oraz paski selera naciowego odsączonego z zalewy. Całość polewamy sosem malinowym oraz posypujemy suszoną żurawiną i prażonymi ziarnami słonecznika.Dekorujemy listkami melisy lub mięty.Prawda że proste …a jakie pysznePolecam!
