ßßß Cookit - przepis na Poprawiają pracę serca i naczyń krwionośnych.

Poprawiają pracę serca i naczyń krwionośnych.

nazwa

Wykonanie

Kwasy omega 3 i omega 6. Dlaczego istotne w diecie??
Kwasy omega-3 i omega-6. Dlaczego istotne w diecie??
Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 (n-3 i n-6) to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zbudowane z osiemnastu i wiecej atomów węgla. Kwasy te posiadają co najmniej dwa wiązania podwójne, a n-3 i n-6 oznacza że, pierwsze wiązanie podwójne występuje przy trzecim lub szóstym atomie węgla.
Organizm ludzki jest zdolny do wytworzenia wszystkich kwasów tłuszczowych niezbędnych dla prawidłowego metabolizmu, poza dwoma:
kwasem linolowym (LA) z grupy omega-6
oraz
alfa-linolenowym (ALA) z grupy omega-3.
Te dwa kwasy muszą być dostarczone z pożywieniem i dlatego nazywają się „niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT). Są niezbędne dla właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu, ponadto stanowią substrat do wytwarzania innych kwasów tłuszczowych (np. kwas arachidonowy (AA) powstaje z LA).
ŹRÓDŁA KWASÓW OMEGA-3
ryby morskie: szprotka, tuńczyk, makrela, łosoś, sardynka, dorsz, śledź, także kawior,
owoce morza,
oleje (lniany, z pestek dyni, orzechowy, klonowy i rzepakowy),
siemię lniane, orzechy włoskie i brazylijskie,
zielone warzywa liściaste.
ŹRÓDŁA KWASÓW OMEGA-6
oleje roślinne jak: kukurydziany, sezamowy, słonecznikowy, sojowy, olej z wiesiołka, ogórecznika i kiełków pszenicy,
mięso, jaja
nabiał (zwłaszcza mleko)
KWASY OMEGA 3 I OMEGA 6 – UWAGA WAŻNE SĄ PROPORCJE !!!
Aby wprowadzenie NNKT do codziennej diety przyniosło oczekiwane rezultaty kwasy te muszą być przyjmowane z pożywieniem w odpowiednich proporcjach. Dzienna dawka kwasów Omega-6 zależy od ilości spożywanych kwasów Omega-3. A proporcja ta powinna wynosić 4:1 (omega-6 do omega-3)
Bardzo ważne jest by utrzymać właściwą relację między ilością kwasów Omega-6 i Omega-3, która powinna wynosić 4:1
Nadmiar Omega-6 w stosunku do Omega-3 może spowodować u dzieci objawy alergii, nadpobudliwości i nietolerancji pokarmowej, a u dorosłych prowadzić do zmian miażdżycowych, chorób serca oraz zmian nowotworowych.
Stosunek kwasów omega- 6 do omega- 3 we współczesnej diecie waha się pomiędzy wartościami 20:1 oraz 40:1 co może poważnie rzutować na stan naszego zdrowia a co z tym się wiąże na długość życia.
Aby zachować odpowiedni poziom spożycia NNKT należy jadać dużo tłustych ryb morskich, owoców morza, przetworów rybnych (najlepiej surowych), oleje lniany, rzepakowy czy oliwę z oliwek spożywać w stanie surowym. Jadać orzechy, liściaste warzywa zielone, mięso (zwłaszcza czerwone) oraz jaja. Łącznie dziennie powinniśmy spożywać około 2-3 g kwasów omega–3 i około8-12 g kwasów omega-6.
ROLA KWASÓW OMEGA-3 W ORGANIZMIE
Stanowią budulec tkanki mózgowej, wpływają na prawidłowy rozwój mózgu oraz na zachowanie sprawności umysłowej.
Wpływają na jakość błon komórkowych wszystkich komórek ciała.
Przeciwdziałają zwapnieniu naczyń krwionośnych i korzystnie wpływają na układ naczyniowy.
Skutecznie zwalczają choroby układu immunologicznego, stany zapalne (także stawów) oraz alergie, a co z tym się wiąże zwiększają odporność organizmu.
Są niezbędnym składnikiem syntezy hormonów takich jak dopamina i hormon szczęścia – serotonina.
Obecność kwasów Omega-3 wspomaga odchudzanie poprzez zapobieganie nadprodukcji leptyny oraz zmniejszenie apetytu i hamowanie uczucia łaknienia.
Obniżając poziom złego cholesterolu zapobiegają miażdżycy.
Hamują rozwój guzów i namnażanie się tkanki nowotworowej oraz jej rozprzestrzenianie.
Łagodzą bóle na tle reumatyzmu
Zmniejszają ryzyko choroby Alzheimera i stwardnienia rozsianego.
Przeciwdziałają agresji, stresowi i depresji.
Zapobiegają przedwczesnym porodom i warunkują odpowiednią masę urodzeniową noworodków.
ROLA KWASÓW OMEGA-6 W ORGANIZMIE
Regulują funkcjonowanie mózgu.
Zapewniają właściwy wzrost i rozwój organizmu.Utrzymują zdrowie kości.
Regulują metabolizm.
Stymulują wzrost skóry i włosów.
Wpływają na zdolności rozrodcze, spowalniają oraz zmniejszają intensywność symptomów menopauzy
Wspomagają leczenie ADHD.
Zapobiegają osteoporozie, anoreksji, cukrzycy, alergii, chorobom oczu.
Zapewniają odpowiedni wzrost organizmu.
Zabezpieczają szybkie gojenie się ran.
Zapobiegają zakażeniom.
Korzystnie wpływają na pracę nerek i wątroby.
Źródło:http://www.kulinarny-blog.pl/kwasy-omega-3-i-omega-6