ßßß
Kwasy omega-3 i omega-6. Dlaczego istotne w diecie??Kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6 (n-3 i n-6) to wielonienasycone kwasy tłuszczowe, zbudowane z osiemnastu i wiecej atomów węgla. Kwasy te posiadają co najmniej dwa wiązania podwójne, a n-3 i n-6 oznacza że, pierwsze wiązanie podwójne występuje przy trzecim lub szóstym atomie węgla.Organizm ludzki jest zdolny do wytworzenia wszystkich kwasów tłuszczowych niezbędnych dla prawidłowego metabolizmu, poza dwoma:kwasem linolowym (LA) z grupy omega-6orazalfa-linolenowym (ALA) z grupy omega-3.Te dwa kwasy muszą być dostarczone z pożywieniem i dlatego nazywają się „niezbędnymi nienasyconymi kwasami tłuszczowymi (NNKT). Są niezbędne dla właściwego rozwoju i funkcjonowania organizmu, ponadto stanowią substrat do wytwarzania innych kwasów tłuszczowych (np. kwas arachidonowy (AA) powstaje z LA).ŹRÓDŁA KWASÓW OMEGA-3ryby morskie: szprotka, tuńczyk, makrela, łosoś, sardynka, dorsz, śledź, także kawior,owoce morza,oleje (lniany, z pestek dyni, orzechowy, klonowy i rzepakowy),siemię lniane, orzechy włoskie i brazylijskie,zielone warzywa liściaste.ŹRÓDŁA KWASÓW OMEGA-6oleje roślinne jak: kukurydziany, sezamowy, słonecznikowy, sojowy, olej z wiesiołka, ogórecznika i kiełków pszenicy,mięso, jajanabiał (zwłaszcza mleko)KWASY OMEGA 3 I OMEGA 6 – UWAGA WAŻNE SĄ PROPORCJE !!!Aby wprowadzenie NNKT do codziennej diety przyniosło oczekiwane rezultaty kwasy te muszą być przyjmowane z pożywieniem w odpowiednich proporcjach. Dzienna dawka kwasów Omega-6 zależy od ilości spożywanych kwasów Omega-3. A proporcja ta powinna wynosić 4:1 (omega-6 do omega-3)Bardzo ważne jest by utrzymać właściwą relację między ilością kwasów Omega-6 i Omega-3, która powinna wynosić 4:1Nadmiar Omega-6 w stosunku do Omega-3 może spowodować u dzieci objawy alergii, nadpobudliwości i nietolerancji pokarmowej, a u dorosłych prowadzić do zmian miażdżycowych, chorób serca oraz zmian nowotworowych.Stosunek kwasów omega- 6 do omega- 3 we współczesnej diecie waha się pomiędzy wartościami 20:1 oraz 40:1 co może poważnie rzutować na stan naszego zdrowia a co z tym się wiąże na długość życia.Aby zachować odpowiedni poziom spożycia NNKT należy jadać dużo tłustych ryb morskich, owoców morza, przetworów rybnych (najlepiej surowych), oleje lniany, rzepakowy czy oliwę z oliwek spożywać w stanie surowym. Jadać orzechy, liściaste warzywa zielone, mięso (zwłaszcza czerwone) oraz jaja. Łącznie dziennie powinniśmy spożywać około 2-3 g kwasów omega–3 i około8-12 g kwasów omega-6.ROLA KWASÓW OMEGA-3 W ORGANIZMIEStanowią budulec tkanki mózgowej, wpływają na prawidłowy rozwój mózgu oraz na zachowanie sprawności umysłowej.Wpływają na jakość błon komórkowych wszystkich komórek ciała.Przeciwdziałają zwapnieniu naczyń krwionośnych i korzystnie wpływają na układ naczyniowy.Skutecznie zwalczają choroby układu immunologicznego, stany zapalne (także stawów) oraz alergie, a co z tym się wiąże zwiększają odporność organizmu.Są niezbędnym składnikiem syntezy hormonów takich jak dopamina i hormon szczęścia – serotonina.Obecność kwasów Omega-3 wspomaga odchudzanie poprzez zapobieganie nadprodukcji leptyny oraz zmniejszenie apetytu i hamowanie uczucia łaknienia.Obniżając poziom złego cholesterolu zapobiegają miażdżycy.Hamują rozwój guzów i namnażanie się tkanki nowotworowej oraz jej rozprzestrzenianie.Łagodzą bóle na tle reumatyzmuZmniejszają ryzyko choroby Alzheimera i stwardnienia rozsianego.Przeciwdziałają agresji, stresowi i depresji.Zapobiegają przedwczesnym porodom i warunkują odpowiednią masę urodzeniową noworodków.ROLA KWASÓW OMEGA-6 W ORGANIZMIERegulują funkcjonowanie mózgu.Zapewniają właściwy wzrost i rozwój organizmu.Utrzymują zdrowie kości.Regulują metabolizm.Stymulują wzrost skóry i włosów.Wpływają na zdolności rozrodcze, spowalniają oraz zmniejszają intensywność symptomów menopauzyWspomagają leczenie ADHD.Zapobiegają osteoporozie, anoreksji, cukrzycy, alergii, chorobom oczu.Zapewniają odpowiedni wzrost organizmu.Zabezpieczają szybkie gojenie się ran.Zapobiegają zakażeniom.Korzystnie wpływają na pracę nerek i wątroby.