ßßß
Składniki: (na około 12 sztuk)1 szklanka mąki1/2 szklanki świeżego soku z jabłek i owocu granatu *1 jajko klasy M1 łyżeczka proszku do pieczenia1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią2 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczka miodu **do podania: 2 mandarynki, odrobina cukru pudru po posypania wierzchu "mini wieżyczek"opcjonalnie: odrobina oleju do spryskania patelni* sok jednodniowy lub własnoręcznie przygotowany w sokowirówce** można również w ogóle nie dosładzać ze względu na naturalną słodycz soku z jabłek i granatuPrzygotowanie:Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy 1/2 szklanki soku, mieszamy wstępnie drewnianą łyżką. Następnie dodajemy całe jajko, cukier z prawdziwą wanilią i 2 łyżeczki cukru lub 1 łyżeczkę miodu (jeśli chcemy, aby nasze placuszki były słodsze).Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką. Masa powinna mieć konsystencję gęstej śmietany. Tak przygotowaną masę na placuszki odstawiamy na około 5 minut.Rozgrzewamy mocno patelnię, tuż przed smażeniem zmniejszamy płomień na minimalny. Patelnię przed pierwszym smażeniem można delikatnie spryskać olejem.Na patelnię wykładamy stołową łyżką porcje ciasta (1 placuszek = 1 łyżka stołowa). Placuszki smażymy na małym ogniu z obu stron na złoty kolor (placuszki podczas smażenia "rosną" / stają się puszyste). Ważne jest długie smażenie na minimalnym ogniu, aby placuszki urosły i dobrze się usmażyły w środku.Propozycja podania: Układamy na talerzykach po 3-4 sztuki "mini wieżyczki". Wierzch posypujemy delikatnie cukrem pudrem, podajemy ze słodkimi mandarynkami.
Patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie:www. sklep.dajar.plSmacznegoWpis konkursowy: