ßßß Cookit - przepis na Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkowo-cynamonową chmurką ryżową

Zapiekane kokardki makaronowe z jabłkowo-cynamonową chmurką ryżową

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Zapiekana kokosowa owsianka z ...
Świat sosów Folwark - dalsza ... »
Dziś zapraszam Was na zapiekane kokardki makaronowe z jabłkowo-cynamonową chmurką ryżową. Pyszna propozycję, która nadaje się zarówno na drugie śniadanie, jak i obiad czy kolację. Ja dziś swoją zapiekankę przygotowałam z myślą o mojej małej księżniczce. Nie ma nic wspanialszego niż uśmiech na twarzy dziecka, wspólne jedzenie i głośne "mama jesce mniam mniam". Spróbujcie i Wy.
Składniki: (na formę do zapiekania o wymiarach 21x11 cm x h. 4cm)
80 g makaronu kokardki + woda do gotowania + szczypta soli
3/4 szklanki mleka
duża szczypta cynamonu
7 łyżek płatków ryżowych błyskawicznych
1 średnie jabłko
1 1/3 łyżki cukru (ilość można zmniejszyć)
Przygotowanie:
W garnku gotujemy wodę na makaron ze szczyptą soli. Makaron gotujemy zgodnie z zaleceniami producenta.
W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko z cukrem i cynamonem.
Jabłko obieramy ze skórki. Trzemy je na tarce na grubych oczkach.
Do mleka dodajemy płatki ryżowe błyskawiczne i starte jabłko, mieszamy. Gotujemy całość na małym ogniu, cały czas mieszając około 3 minuty. Następnie zdejmujemy garnek z palnika i odstawiamy na chwilę, aby płatki ryżowe dobrze napęczniały i "przeszły smakami".
Na dno naczynka do zapiekania wykładamy połowę jabłkowych płatków ryżowych. Następnie układamy warstwę ugotowanego makaronu kokardki (zostawiając kilka do ozdoby). I znów kładziemy warstwę jabłkowo-ryżową (lekko ją wgniatając w makaron).
Wierzch zapiekanki zdobimy kilkoma ugotowanymi kokardkami makaronowymi i posypujemy ozdobnie odrobiną cynamonu.
Tak przygotowaną zapiekankę wkładamy do nagrzanego do 190 stopni piekarnika na środkowy poziom. Zapiekamy 18 minut. Podajemy od razu.
Smacznego
czwartek, 08 października 2015, matleen
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
Ostatnie wpisy
Daktylowe trufelki z ...
Black banana cake. Czarne ...
Podsmażane tortille z ...
Waniliowo-jagodowy deser ...
Jakość, smak i zdrowie. ...
Deser w rustykalnym stylu. ...
Ręcznie robione, z pasją ...
10 szybkich przepisów na ...
Piernikowa chmurka z karobową ...
KONKURS URODZINOWY! Proste ...
KONKURS URODZINOWY!
Słodkie okruszki
Prawa autorskie
Treści i zdjęcia zawarte na tym blogu są moją własnością. Kopiowanie, przetwarzanie i rozpowszechnianie tych materiałów w całości lub w części bez mojej zgody i wiedzy stanowi naruszenie praw autorskich, majątkowych i osobistych. Podstawa prawna Dz.U. 94 nr 24 poz. 83, sprost.: Dz.U. 94 nr 43 poz. 170.
Kontakt: [email protected] [email protected] Nawiązanie współpracy
Będzie mi niezmiernie miło, jeśli zostawisz po sobie jakiś ślad w postaci komentarza.
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Tu mnie znajdziecie:
Zapraszam na Instagram
Odwiedź na Pintereście profil użytkownika Słodkie okruszki.
Pisz blog
Źródło:http://slodkieokruszki.blox.pl/2015/10/Zapiekane-kokardki-makaronowe-z-jablkowo.html