ßßß
Zupełnie inna, bardziej jesienna wersja Pani Walewskiej bardzo nam zasmakowała. Idealnie kruche ciasto, chrupiące orzechy, kwaskowatość powideł i lekki krem to zdecydowanie idealnie połączenie. Ciasto wymaga poświęcenia mu czasu i pracy, ale uwierzcie mi, że warto.Składniki:kruche ciasto:4 szkl mąki pszennej3/4 szkl cukru pudru2 łyżeczki proszku do pieczeniaopakowanie cukru waniliowego6 żółtek350 zimnego masławarstwa orzechowa:5 dag ziaren słonecznika5 dag posiekanych migdałów5 dag posiekanych orzechów włoskich5 dag posiekanych orzechów nerkowca1 słoik powideł śliwkowychbeza:6 białek1 szkl cukrukrem budyniowy:500 ml pełnego mleka2 żółtka2 łyżki mąki ziemniaczanej3 łyżki mąki pszennej3 łyżki cukruopakowanie cukru waniliowego150 g masła 82% w temp. pokojowej100 ml orzechówkipolewa czekoladowa:200 g gorzkiej czekolady2 łyżki serka homogenizowanego3 łyżki śmietanki 30%chrupiąca posypka:1 szkl łuskanego słonecznika1/3 szkl brązowego cukru1. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia. Zimne masło siekamy, dodajemy mąkę, cukry i żółtka. Całość wyrabiamy dłońmi albo za pomocą miksera z odpowiednią końcówką. Gotowe ciasto owijamy w folię i chowamy do lodówki na 1,5 godziny.2. Gdy ciasto będzie dobrze schłodzone, dzielimy je na dwie części. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy po 1 łyżce cukru cały czas miksując. Piana musi być sztywna i lśniąca. Blachy o wymiarach 38 x 25 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy ich dna ciastem. Lekko nakłuwamy widelcem, smarujemy powidłami śliwkowymi (pół słoika na blachę), wykładamy bezy i posypujemy wymieszanymi orzechami. Placki pieczemy w 180*C ok 45 minut. Ciasto należy dać na 2 poziom w piekarniku, inaczej warstwa orzechowa może się przypalić. Blaty dokładnie studzimy.3. Krem budyniowy: 1 szkl mleka mieszamy z mąkami i żółtkami. Pozostałe mleko gotujemy razem z cukrami. Gdy mleko zacznie buzować, wlewamy mieszankę budyniową i trzymamy na ogniu do momentu zgęstnienia. Budyń przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do CAŁKOWITEGO wystudzenia.4. Masło temp. pokojowej ubijamy na puch, a następnie cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce budyniu. Na końcu wlewamy wódkę i chwilę miksujemy.5. Na 1 blat wylewamy masę budyniową i przykrywamy ją drugim blatem orzechami do dołu.6. Składniki na polewę łączymy ze sobą i podgrzewamy do momentu powstania jednolitej, gładkiej konsystencji. Na patelnię wysypujemy cukier trzcinowy. Gdy się roztopi, dodajemy słonecznik i szybko mieszamy. Posypkę studzimy.7. Na ciasto wylewamy polewę i posypujemy ją chrupiącą posypką. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.SMACZNEGO :-)