Wykonanie
Może trochę zapomniane ciasto. Warto jednak powrócić do dawnych przepisów. Mój zapisany , gdzieś w starym, pożółkłym już zeszycie. Sernik połączony z ciemnym
ciastem. Zawsze się udaje, dlatego polecam nawet tym niewprawionym w pieczeniu.


SKŁADNIKICiasto:1 1/2 szklanki
maki3 łyżki
kakao1 kostka
margaryny1 łyżeczka
proszku do pieczenia1
cukier waniliowy4
jajka5 łyżek
wodyMasa serowa:50 dag
sera4
jajkaszklanka
cukru1/2 kostki
masławiórki kokosowe do posypaniaWYKONANIEPrzygotowanie ciasta.
Margarynę,
cukier gotować ok. 5 min. Po ostudzeniu dodać
żółtka, delikatnie ubijać. Dodać
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia.W oddzielnym naczyniu ubić na sztywno
białka, dodać do masy. Delikatnie wymieszać.Ciasto wylać na średniej wielkości blaszkę.Przygotowanie masy serowej.
Ser przekręcić przez maszynkę.
Masło utrzeć z
cukrem , dodać
jajka i dobrze rozetrzeć.Porcjami wkładać
ser i miksować. Masę serowa wylać na ciasto.Pod wpływem ciężaru trochę ciasta zmiesza się z
serem. I o to chodzi. Ponieważ powinno to być ciasto łaciate.Sernik wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w temperaturze 200 stopni ok. 60 min.


SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.