Wykonanie
Dziś szybki przepis na bardzo zdrową
sałatkę. Jest świetna jako lekka, ale pożywna kolacja lub dodatek do
mięsa czy
ryby. Była to moja pierwsza próba gotowania z komosą
ryżową - ma bardzo delikatny smak i świetnie łączy się z innymi, bardziej wyrazistymi składnikami. Na pewno wykorzystam ją jeszcze do kilku innych dań, na przykład potrawki czy zupy. Smacznego:)Zmodyfikowany przepis Laury Vitale. na 3 porcje:1/2 szklanki surowej komosy ryżowej (u mnie ekologiczna komosa od Symbio)ok. 3/4 szklanki ugotowanej
ciecierzycy,ok. 1/2 szklanki
suszonych pomidorów (można zastąpić świeżymi),średniej wielkości
ogórek,2
awokado,mieszanka
sałat,mała
cebula,mały pęczek posiekanej
kolendry,mały pęczek
natki pietruszki,
sól,
pieprz (do smaku),kilka łyżeczek
soku z cytryny (do smaku),kilka łyżek
oliwyKomosę ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić.
Ogórka i
cebulę pokroić w kostkę,
pomidory w paseczki.
Awokado obrać i podzielić na cząstki. Na talerzach ułożyć po garści mieszanki
sałat i cząstki
awokado. Ostudzoną komosę połączyć z pozostałymi składnikami sałatki, doprawić
sokiem z cytryny,
oliwą oraz
solą i
pieprzem. Ułożyć kilka łyżek mieszanki na środku talerzy.