ßßß Cookit - przepis na Sałatka z komosą ryżową i awokado

Sałatka z komosą ryżową i awokado

nazwa

Wykonanie

Dziś szybki przepis na bardzo zdrową sałatkę. Jest świetna jako lekka, ale pożywna kolacja lub dodatek do mięsa czy ryby. Była to moja pierwsza próba gotowania z komosą ryżową - ma bardzo delikatny smak i świetnie łączy się z innymi, bardziej wyrazistymi składnikami. Na pewno wykorzystam ją jeszcze do kilku innych dań, na przykład potrawki czy zupy. Smacznego:)
Zmodyfikowany przepis Laury Vitale. na 3 porcje:
1/2 szklanki surowej komosy ryżowej (u mnie ekologiczna komosa od Symbio)
ok. 3/4 szklanki ugotowanej ciecierzycy,
ok. 1/2 szklanki suszonych pomidorów (można zastąpić świeżymi),
średniej wielkości ogórek,
2 awokado,
mieszanka sałat,
mała cebula,
mały pęczek posiekanej kolendry,
mały pęczek natki pietruszki,
sól, pieprz (do smaku),
kilka łyżeczek soku z cytryny (do smaku),
kilka łyżek oliwy
Komosę ugotować według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Ogórka i cebulę pokroić w kostkę, pomidory w paseczki. Awokado obrać i podzielić na cząstki. Na talerzach ułożyć po garści mieszanki sałat i cząstki awokado. Ostudzoną komosę połączyć z pozostałymi składnikami sałatki, doprawić sokiem z cytryny, oliwą oraz solą i pieprzem. Ułożyć kilka łyżek mieszanki na środku talerzy.
Źródło:http://lekcjewkuchni.blogspot.com/2015/10/saatka-z-komosa-ryzowa-i-awokado.html