ßßß


Tym razem zapraszam na szybkie i bardzo łatwe ciasto, wzorowane na amerykańskich wypiekach typu bars. Jakiś czas temu piekłam placek z dżemem - półkruche ciasto z tamtego przepisu posłużyło mi jako baza do dzisiejszego, porzeczko-cytrynowego wypieku. W tym cieście idealnie sprawdzą się owoce z domowego soku, należy je tylko dokładnie odsączyć. Smacznego:)do odmierzania używamy szklanki o pojemności 240 ml:226 g masła w temperaturze pokojowej,2 szklanki mąki,jajko,niepełna szklanka cukru,łyżka domowego cukru waniliowego (do jego przyrządzenia użyłam wanilii ze sklepu Smaki Ziemi)szczypta soli,łyżeczka sody,skórka starta z dużej cytryny,3/4 szklanki czarnych porzeczek,1/2-3/4 tabliczki białej czekoladylukier (opcjonalnie)cukier puder,sok z cytrynyBlaszkę (25x25) natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, dodać jajko, skórkę, wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą i solą, wymieszać, aż powstanie coś w rodzaju dużej kruszonki, z której da się ulepić kulę (gdyby ciasto mocno się kleiło, dodać więcej mąki). 2/3 ciasta wyłożyć palcami na blaszkę, ułożyć porzeczki i posiekaną białą czekoladę, a na wierzch pokruszyć 1/3 odłożonego wcześniej ciasta. Piec około 30 minut w temp. 190 stopni. Lukier: cukier puder i sok z cytryny połączyć w takich proporcjach, by powstała gęsta polewa, oblać gotowe ciasto.