ßßß
Składniki :8 filetów dorsza ( u mnie mrożone)Marynata:2 duże cebule3 liście laurowe10 ziarenek ziela angielskiego5 goździkówpół łyżeczki ziaren pieprzupół łyżeczki kardamonu w ziarnach1/2 łyżeczki soli2 łyżeczki cukru1/2 szklanki octu1 i 1/2 szklanki wodyolej do smażeniamąka do panierowania1 jajko
Przygotowanie:Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Do miseczki wbić jajko i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać mąkę.Rybę panierować najpierw w mące, potem jajku i na koniec jeszcze raz w mące. Na patelni dobrze rozgrzać olej i ułożyć kawałeczki ryby.Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 10 min , przewracając z jednej strony na drugą.W międzyczasie przygotować marynatę. Do garnuszka wlewamy wodę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę oraz przyprawy. Gotujemy do momentu aż cebula zmięknie, następnie dolewamy ocet i zagotowujemy.Ja lubię zalewę słodko-kwaśną, wiec nie żałuję cukru i zdarza mi się czasem jeszcze na koniec ją dosłodzić. Rybę przekładamy do miski, zalewamy gorąca marynatą. Szczelnie zabezpieczamy folią i odstawiamy do ostygnięcia , a potem na kilkanaście godzin umieszczamy ją w lodówce.
Można podawać, zatem życzę smacznego!