Wykonanie
Kolejna
rybka marynowana po
pstrągu i śledziach gości na moim blogu. Danie proste w przygotowaniu, a jakże smaczne. Warta polecenia, gdyż zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, a jest ona nieodzownym elementem Wigilijbego stołu. Serdecznie polecam!

Składniki :8
filetów dorsza ( u mnie mrożone)Marynata:2 duże
cebule3
liście laurowe10 ziarenek
ziela angielskiego5
goździkówpół łyżeczki ziaren
pieprzupół łyżeczki
kardamonu w ziarnach1/2 łyżeczki
soli2 łyżeczki
cukru1/2 szklanki
octu1 i 1/2 szklanki
wodyolej do smażenia
mąka do panierowania1
jajko
Przygotowanie:
Rybę rozmrozić, wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem i przekroić na mniejsze porcje. Do miseczki wbić
jajko i dokładnie roztrzepać, do drugiej wsypać
mąkę.
Rybę panierować najpierw w
mące,
potem jajku i na koniec jeszcze raz w
mące. Na patelni dobrze rozgrzać
olej i ułożyć kawałeczki
ryby.Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 10 min , przewracając z jednej strony na drugą.W międzyczasie przygotować marynatę. Do garnuszka wlewamy
wodę i wrzucamy pokrojoną w piórka
cebulę oraz
przyprawy. Gotujemy do momentu aż
cebula zmięknie, następnie dolewamy
ocet i zagotowujemy.Ja lubię zalewę słodko-kwaśną, wiec nie żałuję
cukru i zdarza mi się czasem jeszcze na koniec ją dosłodzić.
Rybę przekładamy do miski, zalewamy gorąca marynatą. Szczelnie zabezpieczamy folią i odstawiamy do ostygnięcia , a
potem na kilkanaście godzin umieszczamy ją w lodówce.

Można podawać, zatem życzę smacznego!