Wykonanie
Zapraszam na przepyszne, a zarazem proste w przygotowaniu i bardzo szybkie tarty z
kurkami. Ja je podałam na obiad, ale równie dobrze może to byc przekaska na imprezę, jeśli podzielimy ciasto nie na 8, a na 16 cześci. Polecam, bo to rozkosz dla kubków
smakowych.


Składniki:200 g
kurek1 prostokątny arkusz
ciasta francuskiego 250g100 g
serka mascarpone2 łyżki kwaśnej gęstej
śmietany100 g
ostrego sera żółtego1
jajko1
zółtkoszczypioreklistki
pietruszki2 ząbki
czosnkusól i
pieprz do smakuszczypta
gałki muszkatołowej2 łyżki
masłaSposób przygotowania:Ciasto wyjać z zamrażarki i odczekać 10-15 minut, aż lekko się rozmrozi, rozwinąć i przekroić na 8 prostokatnych części. Każdy kawałek naciąć centymetr od brzegu, tworząc w nim kolejny prostokąt. Tak przygotowane ciasto przenieść z papierem na blachę. Rozbełtać w piseczce
żółtko i pędzelkiem posmarować wszystkie powstałe po nacięciu ranty.W miedzyczasie w misce, wymieszać
mascarpone,
śmietanę, 1
jajko i starty
zółty ser. doprawić
solą,
pieprzem, gałką. Wrzucić drobno pokrojony
szczypiorek i wszystko wymieszać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki
masła i wrzucić na nie umyte, osuszone
kurki i listki
pietruszki, doprawić wyciśnietym przez praskę
czosnkiem,
solą i dusić prawie do miekkości
grzybów. Przygotowaną masę
serową nakładać na ciasto do granic jego nacięcia, tak aby dookoła zachować pusty rant. Na
masie ułożyć uduszone
kurki.

Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 ° C i piec 18-20 minut. Wyjać, lekko przestudzić. posypać liskami
pietruszki i podawać... Smacznego.