ßßß
Składniki na 1 litrowy słoik:3 oczyszczone pstrągi1 duża cebula2 liście laurowe6 ziarenek ziela angielskiego1/2 łyżeczki soli2 łyżeczki cukru1/3 szklanki octu1 i 1/2 szklanki wodyolej do smażeniamąka do panierowania
Przygotowanie:Rybę oczyścić, przekroić na pół i opanierować w mące.Na patelni dobrze rozgrzać olej i ułożyć kawałeczki ryby.Smażyć na złoty kolor na niedużym ogniu około 15-20 min , przewracając z jednej strony na drugą.W międzyczasie przygotować marynatę.Do garnuszka wlewamy wodę i wrzucamy pokrojoną w piórka cebulę oraz przyprawy. Gotujemy do momentu aż cebula zmięknie, następnie dolewamy ocet i zagotowujemy.Ja lubię zalewę słodko-kwaśną, wiec nie żałuję cukru i zdarza mi się czasem jeszcze na koniec ją dosłodzić.Rybę przekładamy do słoika i zalewamy gorąca marynatą.Odstawiamy do ostygnięcia , a potem na kilka dni umieszczamy nasz słoik w lodówce.Smacznego :)ps. na zdjęciu w małym słoiku jest mintaj, którego zamarynowałam w ten sam sposób.