Wykonanie
Miodowe placki, przełożone
biszkoptem z kremem budyniowym i masą
jabłkową. Pyszne połączenie,choć dość pracochłonne ;) Warto się zmierzyć z
ciastem bo smak wynagradza nam trud przygotowań :) Najlepsze na 2-3 dzień. Bardzo polecam.Piekłam w foremce dużej i musiałam przygotować i upiec dwa
miodowe placki . Radze robić to ciasto w większej formie,z tego powodu,ze jest dużo warstw i dzięki temu, ciasto troszkę nam się wydłuża i zyska na ilości ;)Wymiary blaszki: 38 x 25 cmTemp. pieczenia: !80 CCzas pieczenia : 30 min.+ 2x25 min.

Składniki:6 jaj1 szklanka
cukru1 szklanka
maki1 plaska łyżeczka
proszku do pieczeniaPlacek
miodowy:300 g
maki150 g
margaryny2 łyżki
miodu1 łyżeczka
sody2 łyżki
śmietany 12%100 g
cukruKrem budyniowy:4 łyżki
cukru pudru2 łyżki
maki pszennej2 łyżki
maki ziemniaczanejcukier wanilinowy250 g
masła1/2 l
mlekaKrem z
jabłek:2 kg
jabłek ( użyłam Szarą Renetę)1/2 szklanki
cukru1
galaretka czerwona1
galaretka żółta
Sposób przygotowania :
Biszkopt :
Białka ubijamy na sztywno.Dodajemy po kolei
żółtka,na zmianę z
cukrem.Następnie wsypujemy
make zmieszana z
proszkiem do pieczenia i lekko wymieszać.Wlewamy do foremki , wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C i pieczemy ok. 30 minut.Placek
miodowy :Wszystkie składniki miksujemy w robocie kuchennym , następnie zlepiamy w kule. Wylepiamy dno foremki pokrytej papierem do pieczenia.Ja upiekłam 2 takie placki w temp. 180 C przez 25 minut.Krem budyniowy:Odlewamy 1 szklankę i gotujemy .W drugiej szklance mieszamy
maki z
cukrem wanilinowym.
Masło ucieramy z
cukrem pudrem na puch.Dodajemy stopniowo ostudzony
budyń i cały czas ucieramy,dopóki nie powstanie jednolity krem.Krem z
jabłek:
Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki i gotujemy z
cukrem do miękkości.
Galaretki rozpuszczamy oddzielnie w 1/4 szklance
wody.Ugotowane
jabłka,dzielimy na pół .Jedną część łączymy z
galaretką czerwoną a drugą z żółtą.Warstwy Leona :Placek
miodowy - krem budyniowy - krem z
jabłek z
czerwona galaretka - krem budyniowy -
biszkopt jasny - krem budyniowy - krem z
jabłek z
żółtą galaretką - krem budyniowy - placek
miodowy-
polewa czekoladowa -
wiórki kokosoweSmacznego :)