Wykonanie
Choć nie jestem fanką pierników, to muszę przyznać, że mufinki piernikowe są wyjątkiem. Wilgotne, korzenne ciasto z porcją kremu
serowo -
miodowego, smakuje obłędnie.

2
jajka1 1/4 szklanka
mąki tortowej1/2 szklanki
mleka4/3 szklanki
cukru1/4 kostki
margaryny2 łyżki powideł1 łyżka
kakao1 łyżka
miodu1 łyżeczka
sody1/2 opakowanie
przyprawy do piernikaKrem1 opakowanie
serka śmietankowego Almette2 łyżki
miodu1 opakowanie
śmietan fixkolorowe draże do ozdobienia
Margarynę rozpuścić z
miodem i pozostawić do przestygnięcia.
Białka należy ubić na sztywno, dodać
cukier, oraz
żółtka, ciągle ubijając mikserem.Mikser odłożyć, do masy dodać przesianą
mąkę z
sodą,
kakao, na końcu
mleko i rozpuszczoną
margarynę z
miodem. Gotowym
ciastem napełniać foremki do mufinek do 3/4 wysokości. Piec 25 minut w temperaturze 170 C.Do
serka dodać
miód i dokładnie rozmieszać, następnie dodać
śmietan fix. Gotową masą za pomocą rękawa cukierniczego ozdabiać wystudzone mufinki. Na samym końcu przyozdobić kolorowymi drażetkami.