Wykonanie
Sernik na zimno z
owocami i
galaretką na ostatnio towarzyszące nam upały może okazać się miłym i smacznym przerywnikiem dnia. Jest bardzo prosty w wykonaniu i praktycznie nie ma takiej opcji, aby się nie udał.

5
żółtek1 wiaderko
serka (1 litr)1 szklanka
cukru2 opakowania
cukru waniliowego2 łyżki
żelatyny4
galaretki owocoweowoceciastka pepitki ok. 2 paczek
Żelatynę rozpuszczamy w ½ szklance wrzątku.
Jajka przed rozbiciem należy sparzyć gorącą
wodą.
Galaretki rozpuścić (w upały należy dodać nieco mniej
wody).
Ciastka układamy na dno blachy (ok. 30x 40 cm).
Żółtka jajek ubijamy z
cukrem i
cukrem waniliowym. Ja to robię w rondelku na bardzo małym ogniu, tak aby się nie przypaliły, gdyby masa była zbyt gęsta można dodać nieco gorącej
wody.
Cukier musi się rozpuścić a masa powinna się zrobić jasna i puszysta. Następnie dodajemy ją do
sera i ubijamy do połączenia składników na samym końcu dodajemy
żelatynę, nadal dokładnie miksujemy i masę wylewamy na
ciastka. Wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie na masę układamy
owoce, ja miałam mix
owocowy tzn.
maliny,
truskawki,
borówki,
morele. Na to tężejąca
galaretka i gotowe.UWAGA: Po przygotowaniu ciasta pozostanie nam 5
białek z których możemy przygotować
bezy. Przepis znajdziecie tutaj