Wykonanie
Serniczek na zimo a może deser, to ciacho które chętnie przygotowuję. Dużym plusem jest jego łatwość, szybkość w wykonaniu no i oczywiście świetna konsystencja, przypominająca ptasie mleczko. Stosunkowo nisko kaloryczny i co najważniejsze rewelacyjnie smakuje.

K ruchy spód bez pieczenia:1 opakowanie
ciastek owsianychduża łyżka miękkiego
masłaCiastka kruszymy, przekładamy do miski i dokładnie łączymy z
masłem. Tortownicę wykładamy folią spożywczą. Wykładamy masę na dno tortownicy, mocno dociskając do dna.Masa serowa:200 ml
śmietany kremówki +
cukier waniliowy90 g
cukru3
żółtka500 g
serka homogenizowanego2 łyżki
żelatyny + 5 łyżek
wodyŻółtka z
cukrem ucieramy mikserem na puch, dodajemy
ser, mieszamy. Bardzo zimną
śmietanę ubijamy z
cukrem waniliowym na sztywno. Dodajemy do masy serowej,oraz namoczoną wcześniej i rozpuszczoną
żelatynę w ciepłej wodzie.Wszystko dokładnie mieszamy i wylewamy na wcześniej przygotowany spód. Wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.Dekorujemy ubitą
śmietaną,
owocami i listkami
mięty.


