ßßß
Składniki:(na tortownicę o średnicy 20 cm)spód:125 g ciastek digestive65 g masłamasa serowa:400 g serka kremowego250 g śmietany kremówki (38%)2 łyżeczki cukru waniliowegosok z 1/2 cytryny1 opakowanie galaretki grejpfrutowej1 łyżka żelatyny60 g cukru250 ml ciepłej wodygalaretka:250 ml soku z grejpfrutów (3 owoce)2 łyżki cukru2 łyżeczki żelatyny50 ml gorącej wodyMasło rozpuścić i przestudzić. Ciastka pokruszyć na miazgę, wymieszać dokłądnie z masłem.Spód tortownicy wyłożyć papierem do piecznia. Wyłożyć masę ciasteczkową, dociskając dłonią lub wypukłą częścią łyżki.Schłodzić w lodówce przez 20 minut.Następnie podpiec w 180 st. przez 15 minut.Wystudzić.Galaretkę z żelatyną i cukrem rozpuścić w ciepłej wodzie. Odstawić do ostudzenia.Kremówkę ubić na sztywno.Serek z cukrem waniliowym i sokiem z cytryny zmiksować na puszystą masę. Wmiksować schłodzoną galaretkę. Dodać kremówkę, wymieszać łyżką na gładką masę.Masę serową przełożyć na ostudzony spód.Schłodzić w lodówce przez 2 godziny.Żelatynę na galaretkę zalać gorącą wodą, wsypać cukier i wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia. Przestudzić, wymieszać z sokiem owocowym. Kiedy zacznie gęstnieć, wylać na sernik. Schłodzić przez 2-3 godziny, do całkowitego stężenia.Smacznego!Hmm... Pada. A ja muszę wyjść i jechać do pracy rowerem. Nie chce mi się...Przedtem muszę wyprowadzić psę na spacer. Jej nie chce się jeszcze bardziej niż mi.Ale to nic. Od czego są czerwone kalosze, na widok których nie można się nie uśmiechnąć...?Ja się uśmiecham przez krople deszczu i myślę o tym, że nawet chmurom kiedyś woda się skończy.