ßßß
Spód:300 g ciastek maślanych100 g roztopionego masła2 duże jabłka2-3 łyżki masła1 łyżeczka cynamonuMasa:1 kg sera trzykrotnie mielonego 2/3 szklanki drobnego cukru 1/2 szklanki śmietany kremówki 2 łyżeczki cukru waniliowego 3 łyżki żelatyny1/3 szklanki gorącej wody do rozpuszczenia żelatynyGalaretka:500 ml soku jabłkowego (ja miałam jakiś domowy, ale taki dostępny na półce sklepowej też się nada)3 łyżki żelatyny1 duże jabłkoSpódCiastka maślane drobno pokruszyć i dodać do roztopionego masła. Dokładnie wymieszać, wyłożyć na dno tortownicy i dokładnie uklepać. Włożyć na 30 minut do lodówki, żeby spód stwardniał. w tym czasie jabłka kroimy na cienkie płatki, posypujemy cynamonem i podsmażamy na patelni z roztopionym masłem aż się zarumienią. Studzimy i wykładamy na spód.MasaTwaróg zmiksować z drobnym cukrem, kremówką i cukrem waniliowym.Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki gorącej wody, dodać do masy serowej i wszystko szybko zmiksować - można dodawać ciepłą żelatynę, z masą nie stanie się nic. Nie miksować długo - tylko do polączenia się wszystkich składników.Masę wylać na spód i wstawić do lodówki, żeby stężała.GalaretkaSok jabłkowy zagotowujemy - dodajemy do niego żelatynę i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Studzimy i wylewamy na stężałą masę serową dodając na wierzch jabłka pokrojone w plastry lub - jak u mnie - po prostu pokrojone w mniejsze kawałki.Chłodzimy około 3-4 godzin aż galaretka całkiem stężeje.Smacznego :)Zachęcam do polubienia facebookowego profilu Ewa Kuchennie :)
Żeby sernik się lepiej z formy wyjmował i żeby galaretka się nie rwała - wykleiłam boki papierem do pieczenia. Wystarczy formę lekko wysmarować masłem i przykleić do niej pasek papieru.

