ßßß Cookit - przepis na Tarta z bananami i kremówką

Tarta z bananami i kremówką

nazwa

Wykonanie

Kruche ciasto, bita śmietana, ow oce... Czyli francuska elegancja. To mój sposób na przedegzaminowy stres :) Tarta z bananami należy do moich popisowych wypieków. Jest tak dobra, że nie da się tego opisać. Przepis na spód był wielokrotnie modyfikowany :)
Produkty: Na spód:
250 g mąki pszennej
100 g cukru pudru
125 g masła
2 żółtka
1 łyżka śmietany
Na wypełnienie:
400 ml śmietany kremówki (30% lub 36%)
1 łyżka żelatyny
80 ml gorącej wody
cukier waniliowy
3 banany
sok wyciśni ęty z poł owy cytryny
Sposób przygotowania:
Żółtka zmiksuj z cukrem pudrem i łyżką śmietany.
Masło posiekaj nożem, dodaj mąkę i dalej siekaj,
Do mąki i masła wlej masę z żółtek.,następnie zagnieć.
Ciasto wstaw do lodówki na ok. 1 h.
Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wylep nim formę do tarty (o średnicy 26cm) tak, aby ciasto dokładnie przywierało do formy.
Ponakłuwaj widelcem całe ciasto.
Wataw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 min. w temp. 180 stopni.
Upieczony spód pozostaw do wystudzenia. Nie wyciągaj z formy.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno ze szczypta soli i cukrem pudrem.
W gorącej wodzie rozpuść żelatynę, nastepnie wystudź. Dodaj do kremówki.
Obierz banany, pokrój w plasterki a następnie skrop je sokiem z cytryny w celu zachowania ich jasnego koloru.
Kremówką wypełnij tartę, na wierzchu ułóż banany. Ozdabiaj wedle uznania :)
Smacznego!!!
Źródło:http://delicious-precious.blogspot.com/2013/04/ix.html