Wykonanie
Kruche ciasto,
bita śmietana, ow oce... Czyli francuska elegancja. To mój sposób na przedegzaminowy stres :)
Tarta z
bananami należy do moich popisowych wypieków. Jest tak dobra, że nie da się tego opisać. Przepis na spód był wielokrotnie modyfikowany :)Produkty: Na spód:250 g
mąki pszennej100 g
cukru pudru125 g
masła2
żółtka1 łyżka
śmietanyNa wypełnienie:400 ml
śmietany kremówki (30% lub 36%)1 łyżka
żelatyny80 ml gorącej
wodycukier waniliowy3
bananysok wyciśni ęty z poł owy
cytrynySposób przygotowania:
Żółtka zmiksuj z
cukrem pudrem i łyżką
śmietany.
Masło posiekaj nożem, dodaj
mąkę i dalej siekaj,Do
mąki i
masła wlej masę z
żółtek.,następnie zagnieć.Ciasto wstaw do lodówki na ok. 1 h.Ciasto rozwałkuj na grubość ok. 3 mm i wylep nim formę do tarty (o średnicy 26cm) tak, aby ciasto dokładnie przywierało do formy.Ponakłuwaj widelcem całe ciasto.Wataw do nagrzanego piekarnika i piecz ok. 25 min. w temp. 180 stopni.Upieczony spód pozostaw do wystudzenia. Nie wyciągaj z formy.
Śmietankę kremówkę ubij na sztywno ze szczypta
soli i
cukrem pudrem.W gorącej wodzie rozpuść
żelatynę, nastepnie wystudź. Dodaj do kremówki.Obierz
banany, pokrój w plasterki a następnie
skrop je
sokiem z cytryny w celu zachowania ich jasnego koloru.Kremówką wypełnij tartę, na wierzchu ułóż
banany. Ozdabiaj wedle uznania :)Smacznego!!!


