Wykonanie
Któż z nas nie jadł
jajka ucieranego z
cukrem na pulchną masę, albo nie wyjadał z miski ciasta na
biszkopt. To proste połączenie zaledwie dwóch składników zwane koglem-moglem zaczarowałam w formie babeczek. Powstał pyszny, dziecinnie prosty deser o smaku dzieciństwa.

1/3 kostki
masła2
jajka5 łyżeczek
cukru1 mały
cukier waniliowy3 łyżeczki
żelatynyciastka typu:
biszkopty lub petitki
owoce do przybrania
Masło rozpuścić w rondelku.
Żelatynę również rozpuścić w 1/3 szklance wrzątku.
Jajka ubijać w garnku z grubym dnem przez około 10 minut na małym ogniu wraz
cukrem i
cukrem waniliowym na gęstą i pulchna masę. Następnie powoli wlać rozpuszczone
masło (może być ciepłe), ciągle ubijając wlać rozpuszczoną
żelatynę i również dokładnie ubić, ale nie za długo aby masa nie upadła. Gotową wlać do silikonowych foremek i wstawić do lodówki do stężenia. Gotowe babeczki wyjąć z foremek ułożyć na ciastkach i przybrać
owocami.Foremki przed wyjęciem babeczek można na kilka sekund zanurzyć we wrzątku aby lepiej wychodziły.