Wykonanie

Jeśli nie wyobrażacie sobie świąt bez uczciwej porcji sernika, może zdecydujecie się na moją korzenną interpretację tego deseru? Spód jest super szybki w przygotowaniu - zrobiłam go z pokruszonych
ciasteczek Speculoos (znanych też jako Spekulatius- nazwa zależna od
kraju), które po prostu uwielbiam. Przed ich samodzielnym upieczeniem powstrzymuje mnie jeszcze brak specjalnych, tradycyjnych foremek, ale czuję, że ich zakup to tylko kwestia czasu... ;) Kontynuując wątek sernikowy - w mojej świątecznej propozycji uwzględniłam też miejsce na polewę
toffi, która dobrze smakuje, pięknie wygląda i
daje się łatwo kroić. Sernik pieczony w kąpieli
wodnej (której absolutnie nie należy się obawiać, to proste!) wychodzi równy, jasny, gładki i bardzo elegancki. I nigdy nie jest wysuszony na wiór, czego nie toleruję ;) Poniższy sernik określiłabym jako dość zwarty, treściwy, na pewno nie należy do gatunku lekkich i napowietrzonych. Dla mnie to klasyka w smaku i wyglądzie, na którą warto się pokusić. Do masy dodałam niewiele
cukru, dla niektórych było to zbyt mało, za to mój dziadek był zachwycony. Dostosujcie więc słodkość masy serowej do swoich upodobań :)Notka: forma z sernikiem nie zmieściła mi się do dużej blachy wypełnionej
wodą, tak jak jest to wymagane w klasycznej kąpieli
wodnej. W takiej sytuacji można ustawić tortownicę z sernikiem na kratce (na średnim poziomie w piekarniku), a blachę wypełnioną
wodą na najniższym poziomie.Składniki (na tortownicę o śr. 24 cm)Spód
ciasteczkowy:170 g
ciastek Speculoosszczypta
soli70 g roztopionego
masłaMasa:900 g
twarogu trzykrotnie mielonego (ewentualnie
twarogu sernikowego bardzo dobrej jakości)130 g
cukru10 g
cukru waniliowego4 duże
jajka2/3 szklanki kwaśnej
śmietany (160 ml)2/3 szklanki
śmietany 30% (160 ml)Polewa:125 g
cukru75 ml
śmietany 30%50 g
masła1 łyżeczka
żelatynyPrzygotować formę do pieczenia sernika. Owinąć ją dwukrotnie folią aluminiową (od
spodu po boki), tak aby była wystarczająco szczelna i
woda nie dostała się do jej wnętrza (ten krok można pominąć, jeśli formy nie będziemy wkładać do
wody, a jedynie położymy naczynie z parującą
wodą poziom niżej w piekarniku). Papierem do pieczenia wyłożyć dno tortownicy (boki pozostawić odkryte).
Ciastka pokruszyć- użyłam moździerza, można też przesypać je do grubego worka foliowego i rozkruszyć wałkiem. Do okruchów dodać
sól i roztopione
masło. Zamieszać łyżką, na końcu wyrobić dłonią tak, żeby wszystkie okruchy były zamoczone w
maśle. Masę przełożyć do blaszki i lekko dociskając uformować płaski spód. Zapiekać w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 °C, przez ok. 10 minut. Wyjąć, obniżyć temperaturę piekarnika do 165 °C.
Twaróg przełożyć do misy miksera, dodać
cukier i
cukier waniliowy, ubijać przez ok. 4 minuty. Dodawać po jednym
jajku, po każdym chwilę miksując (ok. 1 minuty), do dokładnego połączenia składników. Dodać kwaśną
śmietanę, wmiksować. Wlać
śmietanę 30 % i również wmiksować tylko do połączenia. Przelać masę na podpieczony spód.Zagotować ok. 2 l
wody. Włożyć tortownicę do dużej formy (jeśli się zmieści), wstawić do piekarnika i wlać gorącą
wodę do dużej formy. Zamknąć piekarnik i piec sernik przez ok. 1,5 h. Wystarczająco upieczony sernik, powinien lekko się trząść w środku, po poruszeniu formy. Wyłączyć piekarnik, sernik pozostawić w środku i lekko uchylić drzwiczki, aby się studził przez 1 h. Zapobiegnie to powstawaniu spękań. Wyjąć sernik z piekarnika, nakryć folią i włożyć na noc (lub minimum 4 h) do lodówki.Po wystudzeniu sernika można przygotować polewę.
Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej
wody . Przygotować karmel -
cukier wsypać do garnka o grubym dnie i nie mieszając, pozostawić na małym ogniu. Kiedy powstanie jasnobrązowy, płynny karmel, wlać do niego
śmietankę i mieszać, dopóki masa nie stanie się jednolita. Zdjąć z palnika, dodać
masło i wymieszać. Na koniec dodać rozpuszczoną
żelatynę i odstawić do ostygnięcia. Należy pilnować polewy i kiedy osiągnie odpowiadającą nam konsystencję (wygodną do dekorowania), oblać nią powierzchnię sernika. Wstawić sernik do lodówki, do stężenia polewy.Smacznego!


Źródło przepisu na polewę: http://www.studiokuchnia.pl/