Z serii: owoce sezonowe! Póki jest wysyp owoców trzeba korzystać. Dla mnie ten czas to raj na ziemi! Uwielbiam wszystkie owoce i surowe i w wypiekach i przetwory z nich!Czas:przyrządzanie: około 0 , 5 godzinypieczenie: 20 minutTrudność:Bardzo łatwe - dziecinnie proste! (ten dopisek kazała mi zrobić córka). Nawet nie wymaga żadnego sprzętu!!!Ilość:12 porcjiSkładniki:30 dag mąki1/2 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejcukier waniliowy1/2 szklanki olejujajkoszklanka jagódbrązowy cukier do posypaniaNapój: woda z syropemWiśnia z pigwąPrzyrządzanie:Połączyć przesianą mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cukier waniliowy. Oddzielnie wymieszać olej, mleko i jajko. Mokre składniki wlać do suchych i niedbale wymieszać widelcem. Dodać jagody i ponownie wymieszać.W formę do muffinek włożyć papilotki, napełnić je ciastem do 2/3 wysokości. Każdą posypać niewielką ilością cukru brązowego.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st.C. Piec około 20 minut.UWAGA:Do takich babeczek podaj zdrowy napój: wodę mineralną z syropemowocowym. Ja dodałam lekko kwaskowy smak: Wiśnia z pigwą, ale wybór należy do Ciebie, a jest w czym wybierać: tutaj !