Sezon jagodowy niestety za nami, ale w znacznej ilości sklepów nadal możemy dostać te pyszne owoce. Kiedy na zewnątrz zimno i ponuro chętnie sięgamy po słodycze. Dzisiaj chciałam Wam zaproponować muffiny z jagodami. Wróćmy chociaż w ten sposób do lata!;-)Składniki:40dag mąki1/2 szklanki cukru2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki sody oczyszczonejcukier waniliowy1/2 szklanki olejujajkoszklanka mlekaszklanka jagódbrązowy cukier do posypniaPrzygotowanie:Na początku łączymy wszystkie suche składniki. Mąkę przesiewamy przez sitko, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, sodę oraz cukier waniliowy.W oddzielnej misce łączymy wszystkie mokre składniki: olej oraz mleko z jajkiem. Po wymieszaniu mokrych składników wlewamy je do suchych i mieszamy. Następnie dodajemy jagody i ponownie mieszamy wszystkie składniki.Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180*.W formy do muffinek wlewamy ciasto do wysokości ok 2/3. Wierzch ciastka delikatnie posypujemy brązowym cukrem.Do piekarnika wkładamy muffinki, pieczemy ok 20minut.Enjoy!;-)About Antolka Jakuszkowa