Wykonanie

W poprzednim
poście podałam przepis na mazurek
pomarańczowy i od razu przygotowałam przepis tak, żeby podzielić ciasto na 2 części. Dzięki temu mogłam przyrządzić dwa smaki mazurków. Dodatkową zaletą jest to, że często przygotowujemy za dużą ilość jedzenia i nie potrzebnie się marnuje a tak mamy mniej ale za to dwa różne smaki.

To są naprawdę najprostsze ciasta na Wielkanoc.

Składniki:Ciasto:

450g
mąki krupczatki200g
cukru 250g
masła3
jajka2 łyżki
śmietany1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWierzch:100 g
gorzkiej czekolady70 ml
śmietanki kremówkipolewa -
lukierPrzyrządzanie:Ciasto: przyrządźcie dokładnie według przepisu: tutaj1. do naczynia miksującego wsypać
mąkę,
proszek do pieczenia i wymieszać (czas4s/obr.poz.3)2. dodać
cukier, pokrojone kawałki
masła i posiekać (czas7s/obr.poz.4)3. dodać
żółtka,
śmietanę i wyrobić ciasto (za pomocą kopystki-czas30s/obr.poz.3,5-4)

4. ciasto wyłożyć do blaszki, brzegi ciasta wyłożyć nadmiarem ciasta, tak, żeby powstały ścianki, przygnieść lekko wierzch widelcem, żeby odbić ładny kształt.

5. wstawić do piekarnika nagrzanego do 180stC. i piec około pół godziny - sprawdzać, żeby nie przypalić.uwaga: w nawiasach () podany jest czas i obroty wyrabiania składników w termomix.

Wierzch:1. ostudzone ciasto posmaruj
czekoladą :
Śmietankę podgrzewamy, mieszamy ją z posiekaną
czekoladą (możemy dodać łyżeczkę
cynamonu).

2. Chwilę odczekaj i jak
czekolada stężeje posmaruj całość
konfiturą Figa z
makiem .Możesz też eksperymentować i dodać inne
konfitury ETERNO .3. polej lukrem :
cukier puder (ok. 3 łyżki) wymieszaj z odrobiną gorącej
wody
Wiecie, że mazurki najlepiej smakują po kilku dniach? Dlatego spokojnie możecie je przygotować parę dni wcześniej przed świętami. Musicie tylko znaleźć chłodne miejsce do ich przetrzymania.

A najlepiej smakują jak już kończą się Święta i zostaje coraz mniej jedzenia :)

Smacznego!