ßßß Cookit - przepis na Kurczak z czosnkiem, ziołami i przysmakami ETERNO

Kurczak z czosnkiem, ziołami i przysmakami ETERNO

nazwa

Wykonanie

Składniki:
Pierś kurczaka - 4 filety
100 g pełnotłustego, miękkiego sera
zioła, 3 ząbki czosnku
8 plasterków szynki parmeńskiej
150ml czerwonego wina
150ml bulionu z kurczaka
1 łyżka brązowego cukru
Morele konserwowe ETERNO
Ogniste pomidorki ETERNO
Przyrządzanie:
W każdej piersi zrobić wzdłuż nacięcie, tworząc w środku kieszeń.
Włożyć do miski ser, wycisnąć czosnek, dodać posiekane zioła (ja użyłam bazylii, natki pietruszki, szczypiorku i koperek). Doprawić solą i pieprzem. Dodać odcedzone pomidorki i morele, pokrojone w paski. Wymieszać i nadziać kurczaka.
Każdą pierś owinąć 2 plastrami szynki parmeńskiej.
Zawiązać nitką.
Do dużej patelni lub garnka wlać wino i bulion, zagotować i dodać cukier. Włożyć piersi i gotować około 15 minut, aż kurczak będzie miękki, a z mięsa po nakłuciu wypłynie klarowny sos. Odłożyć mięso i trzymać w cieple a sos wygotować aż zgęstnieje.
Pokroić piersi w plastry (ostrożnie, żeby nie wypłynęło nadzienie). Podawać z ziemniakami i surówką. Ja zrobiłam pure i miezerię. Ale to było pyszne! Aż mi ślinka leci jak opisuję to danie :) Polecam.
Smacznego!
Źródło:http://przysmakieterno.blogspot.com/2012/10/kurczak-z-czosnkiem-zioami-i.html