Wykonanie

Składniki:
Pierś kurczaka - 4 filety100 g pełnotłustego,
miękkiego serazioła, 3 ząbki
czosnku8 plasterków
szynki parmeńskiej150ml
czerwonego wina150ml
bulionu z kurczaka1 łyżka
brązowego cukruMorele konserwowe ETERNOOgniste
pomidorki ETERNOPrzyrządzanie:

W każdej piersi zrobić wzdłuż nacięcie, tworząc w środku kieszeń.Włożyć do miski
ser, wycisnąć
czosnek, dodać posiekane
zioła (ja użyłam
bazylii,
natki pietruszki,
szczypiorku i
koperek). Doprawić
solą i
pieprzem. Dodać odcedzone
pomidorki i
morele, pokrojone w paski. Wymieszać i nadziać
kurczaka.

Każdą pierś owinąć 2 plastrami
szynki parmeńskiej.Zawiązać nitką.


Do dużej patelni lub garnka wlać
wino i
bulion, zagotować i dodać
cukier. Włożyć piersi i gotować około 15 minut, aż
kurczak będzie miękki, a z
mięsa po nakłuciu wypłynie klarowny sos. Odłożyć
mięso i trzymać w cieple a sos wygotować aż zgęstnieje.Pokroić piersi w plastry (ostrożnie, żeby nie wypłynęło nadzienie). Podawać z
ziemniakami i surówką. Ja zrobiłam
pure i miezerię. Ale to było pyszne! Aż mi ślinka leci jak opisuję to danie :) Polecam.

Smacznego!