Wykonanie
Boskie połączenie smaków:
błękitnego sera owczego (jedynego w Polsce) z
morelą słodko-kwaśną ETERNO (jedyną w Polsce) zwieńczone
winem alzackim Riesling (sławą wśród win)!
Parokrotnie na naszym blogu mówiłam o ulubionym przez nas połączeniem smaków:
sera z pleśnią z naszymi
morelami w zalewie słodko – kwaśnej. A dzisiaj znaleźliśmy dwie akcje kulinarne, które doskonale połączą te smaki, a dodatkowo uzupełnią o doskonałe
wino. To jest nasz ulubiony przepis i z czystym sumieniem polecamy każdemu. Doskonałe na randkę, dla przyjaciół czy spotkanie rodzinne. Jaka by nie była okazja, to danie
doda jej splendoru.
Składniki:
Morele w zalewie słodko-kwaśnej ETERNO
Ser owczy Blue Ranczo FrontieraAlzackie
wino Riesling Vieilles Vignes
Orzechy pekanoweMix
sałatGruszkaBułka ciabataSos:
Cytryna 2 łyżki
Oliwa 1/3 szklanki
Przyprawy:
sól,
pieprz świeżo zmielonyPrzyrządzanie:Ułożyć
sałatę, na wierzchu ułożyć plastry
gruszki.
Ciabatę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto. Ułożyć na sałtace.
Orzechy pekanowe uprażyć na patelni. Ułożyć na
sałatce.Ułożyć pokrojony w kostkę
ser, oraz odcedzone
morele z
żurawiną. Na koniec polać dressingiem – wymieszaną
oliwą z
sokiem z cytryny doprawioną
solą i
pieprzem.
Podawać z
białym winem, najlepiej:Riesling Vieilles Vignes d'AlsaceA dlaczego? Najlepiej smakuje z
winem, które właśnie przetestowałam, spróbowałam i to połączenie
mogę z czystym sumieniem polecić jako uzupełniające się smaki .
Wino Riesling d’Alsace, które podałam do sałatki zawiera w sobie jednoczenie
słodycz i kwasowość a te smaki idealnie współgrają zwłaszcza z
błękitnym serem i słodko - kwaśną
morelą z
żurawiną. Na pierwszy łyk ostre jak
błękitny ser, po czym przechodzi w łagodną
słodycz jak
morele i
gruszki z sałatki. A wszystko razem powoduje, że żaden ze smaków nie dominuje, dlatego trudno by było z któregoś zrezygnować.Uwaga: ten smak zniewala:)
Apetyt na Polskę - gotuj z "Tygodnikiem Powszechnym"W Tygodniku Powszechnym w numerze nr 31/2012 w artykule Michała Olszewskiego pt.: "Gdzie
ser dojrzewa" możecie zapoznać się z producentem wspaniałego
sera, który użyłam do naszego przepisu:
Ranczo Frontiera to niewielkie gospodarstwo ekologiczne położone w najpiękniejszym regionie Mazur, nieopodal Mrągowa. Jest to jedno z najwyżej i najbarwniej położonych siedlisk w okolicy, wpisujące się wyraziście w przepiękne, pełne przestrzeni krajobrazy. Położenie Frontiery z dala od skupisk cywilizacji sprawia, że odnosi się wrażenie całkowitego odosobnienia, a życie tu nabiera posmaku pionierskiej przygody.
Ser owczy blue jest to
ser z przerostem pleśni niebieskiej przypominający w smaku francuski
roquefort, również wytwarzany z
mleka owczego.
Pieczarkowy, pikantny a nawet ostry, najlepiej smakuje z
winem dobranym odpowiednio do stopnia dojrzałości lub ze słodkimi
owocami. Wyszukany dodatek do pizzy,
sosów czy
szpinaku. Jedyny w Polsce
owczy ser blue wytwarzany ręcznie na farmie FRONTIERA.Dodam jeszcze, że nie łatwo jest kupić ten
ser, ale udało mi się w świetnym sklepie ze zdrową żywnością : Wasz sklep w Warszawie.A wszystko to dzięki akcji kulinarnej:Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji
Alzacja (fr. Alsace, niem. Elsass) to kraina historyczna i region administracyjny, z którym pokrywa się jeden z 10 regionów
winiarskich Francji.Region Alzacji położony jest na nadrzecznej równinie, ograniczonej od wschodu Renem, a od zachodu masywem Wogezów . Pasmo gór poprzecinane jest malowniczymi dolinami dopływów zasilających
wody Renu . Alzacja graniczy od północy i wschodu z Niemcami, od południa ze Szwajcarią, a od zachodu z Lotaryngią .Alzackie winnice ciągną się od Strasburga na północny-zachód i sięgają do Miluzy . Tworzą one wąski pas wzdłuż Renu, szerokości 20 km i długości 170 km. Ogólna powierzchnia winnic alzackich obejmuje 16 tyś hektarów .
Wybraliśmy do naszego przepisu
wino Riesling d’Alsace, ponieważ jest idealnym uzupełnieniem smaku, a nawet lepiej by było powiedzie, że połączeniem. Schłodzone idealnie wydobywa swój smak a dlaczego warto go poda do naszego dania opisałam wyżej.co jeszcze ciekawego o
winie:Riesling w Alzacji jest szalenie wytrawny, o licznych i różnorodnych nutach
owocowych oraz tak charakterystycznej mineralności.Alzackie rieslingi są zwykle bardzo wytrawne, o odświeżającej kwasowości. Są to
wina gęste, otulające podniebienie.Serwuje się schłodzonego do 11 °C.
Wino to jest coraz bardziej doceniane w Polsce.W numerze 35 (5/2008) Magazynu
Wino Wojciech Bońkowski napisał
między innymi : „Nie ma na świecie odmiany, która w równym stopniu przekazywałaby niuanse terroir… Żadne inne
wino na tym świecie nie przekazuje nam w tak dobitny sposób mineralnej prawdy o ziemi… Nie ma na świecie szczepu, który dawałby bardziej fascynujące, pamiętane przez lata bukiety. W jego repertuarze jest więcej kwiatów niż w atlasie botanicznym i więcej
owoców niż na dalekowschodnim targu... Nie ma odmiany bardziej elastycznej, gotowej dawać
wina intrygujące, życiodajne, nie ma szczepu czującego się równie dobrze przy 6, 9, 12 i 13,5%
alkoholu, z
winogronami zielonymi, podsuszonymi, zmrożonymi, zbrązowiałymi od romansu ze szlachetną pleśnią…. Nie ma na świecie odmiany dającej
wina bardziej długowieczne, zadziwiające cztery miesiące po zbiorach i po czterdziestu latach w butelce… Nie ma na świecie
wina, które oferowałoby nam lepszy stosunek jakości do ceny.”Czy trzeba coś dodawać?
A wszystko to dzięki akcji kulinarnej:
A do tego wszystkiego
Morele z
Żurawiną w zalewie słodko - kwaśnej ETERNOIdealne uzupełnia smak
sera, zwłaszcza jeżeli mamy ostry, bardzo wyrazisty
ser.
Morele dodają łagodzącej
słodyczy. Jeżeli lubicie łączyć wyraziste smaki to polecamy to zestawienie.
Morele z
Żurawiną p olecamy jako przekąskę: na desce ułożyć
wędliny, plastry różnych
serów, poprzekładać
owocami moreli, posypać
owocami żurawiny.Jako pyszny dodatek do
serów,
wędlin,
mięs, ryb, koreczków bankietowych oraz sałatek
owocowych i warzywnych.
SMACZNEGO :)