ßßß Cookit - przepis na Romans polsko - francuski gwarancją smaku doskonałego

Romans polsko - francuski gwarancją smaku doskonałego

nazwa

Wykonanie

Boskie połączenie smaków: błękitnego sera owczego (jedynego w Polsce) z morelą słodko-kwaśną ETERNO (jedyną w Polsce) zwieńczone winem alzackim Riesling (sławą wśród win)!
Parokrotnie na naszym blogu mówiłam o ulubionym przez nas połączeniem smaków: sera z pleśnią z naszymi morelami w zalewie słodko – kwaśnej. A dzisiaj znaleźliśmy dwie akcje kulinarne, które doskonale połączą te smaki, a dodatkowo uzupełnią o doskonałe wino. To jest nasz ulubiony przepis i z czystym sumieniem polecamy każdemu. Doskonałe na randkę, dla przyjaciół czy spotkanie rodzinne. Jaka by nie była okazja, to danie doda jej splendoru.
Składniki:
Morele w zalewie słodko-kwaśnej ETERNO
Ser owczy Blue Ranczo Frontiera
Alzackie wino Riesling Vieilles Vignes
Orzechy pekanowe
Mix sałat
Gruszka
Bułka ciabata
Sos:
Cytryna 2 łyżki
Oliwa 1/3 szklanki
Przyprawy: sól, pieprz świeżo zmielony
Przyrządzanie:
Ułożyć sałatę, na wierzchu ułożyć plastry gruszki.
Ciabatę pokroić w kostkę i podsmażyć na złoto. Ułożyć na sałtace.
Orzechy pekanowe uprażyć na patelni. Ułożyć na sałatce.
Ułożyć pokrojony w kostkę ser, oraz odcedzone morele z żurawiną. Na koniec polać dressingiem – wymieszaną oliwą z sokiem z cytryny doprawioną solą i pieprzem.
Podawać z białym winem, najlepiej:
Riesling Vieilles Vignes d'Alsace
A dlaczego? Najlepiej smakuje z winem, które właśnie przetestowałam, spróbowałam i to połączenie mogę z czystym sumieniem polecić jako uzupełniające się smaki . Wino Riesling d’Alsace, które podałam do sałatki zawiera w sobie jednoczenie słodycz i kwasowość a te smaki idealnie współgrają zwłaszcza z błękitnym serem i słodko - kwaśną morelą z żurawiną. Na pierwszy łyk ostre jak błękitny ser, po czym przechodzi w łagodną słodycz jak morele i gruszki z sałatki. A wszystko razem powoduje, że żaden ze smaków nie dominuje, dlatego trudno by było z któregoś zrezygnować.
Uwaga: ten smak zniewala:)
Apetyt na Polskę - gotuj z "Tygodnikiem Powszechnym"
W Tygodniku Powszechnym w numerze nr 31/2012 w artykule Michała Olszewskiego pt.: "Gdzie ser dojrzewa" możecie zapoznać się z producentem wspaniałego sera, który użyłam do naszego przepisu:
Ranczo Frontiera to niewielkie gospodarstwo ekologiczne położone w najpiękniejszym regionie Mazur, nieopodal Mrągowa. Jest to jedno z najwyżej i najbarwniej położonych siedlisk w okolicy, wpisujące się wyraziście w przepiękne, pełne przestrzeni krajobrazy. Położenie Frontiery z dala od skupisk cywilizacji sprawia, że odnosi się wrażenie całkowitego odosobnienia, a życie tu nabiera posmaku pionierskiej przygody.
Ser owczy blue jest to ser z przerostem pleśni niebieskiej przypominający w smaku francuski roquefort, również wytwarzany z mleka owczego. Pieczarkowy, pikantny a nawet ostry, najlepiej smakuje z winem dobranym odpowiednio do stopnia dojrzałości lub ze słodkimi owocami. Wyszukany dodatek do pizzy, sosów czy szpinaku. Jedyny w Polsce owczy ser blue wytwarzany ręcznie na farmie FRONTIERA.
Dodam jeszcze, że nie łatwo jest kupić ten ser, ale udało mi się w świetnym sklepie ze zdrową żywnością : Wasz sklep w Warszawie.
A wszystko to dzięki akcji kulinarnej:
Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji
Alzacja (fr. Alsace, niem. Elsass) to kraina historyczna i region administracyjny, z którym pokrywa się jeden z 10 regionów winiarskich Francji.
Region Alzacji położony jest na nadrzecznej równinie, ograniczonej od wschodu Renem, a od zachodu masywem Wogezów . Pasmo gór poprzecinane jest malowniczymi dolinami dopływów zasilających wody Renu . Alzacja graniczy od północy i wschodu z Niemcami, od południa ze Szwajcarią, a od zachodu z Lotaryngią .
Alzackie winnice ciągną się od Strasburga na północny-zachód i sięgają do Miluzy . Tworzą one wąski pas wzdłuż Renu, szerokości 20 km i długości 170 km. Ogólna powierzchnia winnic alzackich obejmuje 16 tyś hektarów .
Wybraliśmy do naszego przepisu wino Riesling d’Alsace, ponieważ jest idealnym uzupełnieniem smaku, a nawet lepiej by było powiedzie, że połączeniem. Schłodzone idealnie wydobywa swój smak a dlaczego warto go poda do naszego dania opisałam wyżej.
co jeszcze ciekawego o winie:
Riesling w Alzacji jest szalenie wytrawny, o licznych i różnorodnych nutach owocowych oraz tak charakterystycznej mineralności.
Alzackie rieslingi są zwykle bardzo wytrawne, o odświeżającej kwasowości. Są to wina gęste, otulające podniebienie.
Serwuje się schłodzonego do 11 °C.
Wino to jest coraz bardziej doceniane w Polsce.
W numerze 35 (5/2008) Magazynu Wino Wojciech Bońkowski napisał między innymi : „Nie ma na świecie odmiany, która w równym stopniu przekazywałaby niuanse terroir… Żadne inne wino na tym świecie nie przekazuje nam w tak dobitny sposób mineralnej prawdy o ziemi… Nie ma na świecie szczepu, który dawałby bardziej fascynujące, pamiętane przez lata bukiety. W jego repertuarze jest więcej kwiatów niż w atlasie botanicznym i więcej owoców niż na dalekowschodnim targu... Nie ma odmiany bardziej elastycznej, gotowej dawać wina intrygujące, życiodajne, nie ma szczepu czującego się równie dobrze przy 6, 9, 12 i 13,5% alkoholu, z winogronami zielonymi, podsuszonymi, zmrożonymi, zbrązowiałymi od romansu ze szlachetną pleśnią…. Nie ma na świecie odmiany dającej wina bardziej długowieczne, zadziwiające cztery miesiące po zbiorach i po czterdziestu latach w butelce… Nie ma na świecie wina, które oferowałoby nam lepszy stosunek jakości do ceny.”
Czy trzeba coś dodawać?
A wszystko to dzięki akcji kulinarnej:
A do tego wszystkiego Morele z Żurawiną w zalewie słodko - kwaśnej ETERNO
Idealne uzupełnia smak sera, zwłaszcza jeżeli mamy ostry, bardzo wyrazisty ser. Morele dodają łagodzącej słodyczy. Jeżeli lubicie łączyć wyraziste smaki to polecamy to zestawienie.
Morele z Żurawiną p olecamy jako przekąskę: na desce ułożyć wędliny, plastry różnych serów, poprzekładać owocami moreli, posypać owocami żurawiny.
Jako pyszny dodatek do serów, wędlin, mięs, ryb, koreczków bankietowych oraz sałatek owocowych i warzywnych.
SMACZNEGO :)
Źródło:http://przysmakieterno.blogspot.com/2012/07/romans-polsko-francuski-gwarancja-smaku.html