Wykonanie
Prosta suróweczka w kolorze jesiennych liści na drzewach.

Składniki:
kapusta biała – 1/3 główki,
papryka czerwona – 2 szt,
papryka zielona – 1 szt,
papryka żółta – 1 szt,
marchewka – 2 szt,
jabłko kwaśne – 3 szt,
ocet jabłkowy – 1 łyżka,
sól do smaku,
cukier,
natka pietruszki – 5 gałązek.Przygotowanie:
Kapustę umyć, obrać z wierzchnich liści i odkroić 1/3. Oskrobać
marchewkę i wyciąć gniazda nasienne z
papryki. Oskrobać
jabłka.
Kapustę i
marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i zostawić na godzinę, aby
kapusta puściła sok. Wygnieść
kapustę i odlać nadmiar soku – trochę soku jednak zostawić. Dodać starte na tarce o grubych oczkach
jabłka oraz starte kolorowe
papryki. Wymieszać
sałatkę i doprawić do smaku odrobiną
octu jabłkowego,
solą oraz
cukrem. Zostawić na 20-30 minut, aby smaki się połączyły. Podawać surówkę udekorowaną gałązkami
pietruszki.