ßßß
Składniki:kapusta biała – 1/3 główki,papryka czerwona – 2 szt,papryka zielona – 1 szt,papryka żółta – 1 szt,marchewka – 2 szt,jabłko kwaśne – 3 szt,ocet jabłkowy – 1 łyżka,sól do smaku,cukier,natka pietruszki – 5 gałązek.Przygotowanie:Kapustę umyć, obrać z wierzchnich liści i odkroić 1/3. Oskrobać marchewkę i wyciąć gniazda nasienne z papryki. Oskrobać jabłka. Kapustę i marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach, posolić i zostawić na godzinę, aby kapusta puściła sok. Wygnieść kapustę i odlać nadmiar soku – trochę soku jednak zostawić. Dodać starte na tarce o grubych oczkach jabłka oraz starte kolorowe papryki. Wymieszać sałatkę i doprawić do smaku odrobiną octu jabłkowego, solą oraz cukrem. Zostawić na 20-30 minut, aby smaki się połączyły. Podawać surówkę udekorowaną gałązkami pietruszki.