ßßß
Zdecydowanie polecam- ciasto pyszne – efekt smakowy przerósł moje oczekiwania.Składniki:jaja – 3 szt (duże lub 4 małe),cukier – 1 szklanka,kasza manna – 1 szklanka,mąka pszenna – 1 szklanka,jogurt naturalny 1 szklanka,olej roślinny – 2/3 szklanki (w oryginalnym przepisie była 1 szklanka),cukier waniliowy – 1 opakowanie,proszek do pieczenia – 10 g.Składniki na poncz (poncz mojego pomysłu, w oryginalnym przepisie było więcej wody, więcej cukru i nie było soku pomarańczowego):cukier – 4 łyżki,woda – 1/2 szklanki,sok pomarańczowy (w wersji syrop) – 1/2 szklanki,sok z jednej cytryny.Przygotowanie:Jajka ubić z z cukrem na puszystą masę. Dodać kaszę mannę, jogurt, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, olej, cukier waniliowy i wszystkie składniki delikatnie wymieszać z masa jajeczną. Przygotować naczynie żaroodporne o wymiarach ok. 20 x 30 cm, natłuścić i wysypać kaszą manną. Przelać gotową masę – piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut.W trakcie pieczenia przygotować syrop do polania ciasta. Zagotować cukier z wodą, przestudzić a potem dolać sok i sok wyciśnięty z jednej cytryny. Upieczone ciasto lekko przestudzić a następnie pokroić w kwadraty i polać ciepłym syropem. Pozostawić na godzinę, dwie do całkowitego wystudzenia. Można podobno dekorować pistacjami albo wiórkami kokosowymi ale ja zrezygnowałam z dekoracji. Zdecydowanie polecam ten przepis wszystkim łasuchom i nie tylko