Wykonanie
Pyszne ciasto pochodzące z regionu Morza Śródziemnego… można spotkać przepisy w wersji zarówno greckiej jak i tureckiej… w dodatku to podobno ciasto tradycyjne i tak jak to jest z potrawami tradycyjnymi, każdy region ma swój wariant a każda gospodyni swój ulubiony przepisDługo szukałam przepisu, który będzie najbardziej mi odpowiadał i w końcu wybrałam przepis ze strony www.tureckiepotrawy.pl . Zadecydowała prostota wykonania i dobór składników, np. w większości przepisów do ciasta dodawano
wodę a w tym akurat
jogurt. Nie bez znaczenia było też zapewnienie autora, że to ciasto ”gwarantuje sukces kulinarny” – lubię sukcesy

Zdecydowanie polecam- ciasto pyszne – efekt smakowy przerósł moje oczekiwania.Składniki:
jaja – 3 szt (duże lub 4 małe),
cukier – 1 szklanka,
kasza manna – 1 szklanka,
mąka pszenna – 1 szklanka,
jogurt naturalny 1 szklanka,
olej roślinny – 2/3 szklanki (w oryginalnym przepisie była 1 szklanka),
cukier waniliowy – 1 opakowanie,
proszek do pieczenia – 10 g.Składniki na poncz (poncz mojego pomysłu, w oryginalnym przepisie było więcej
wody, więcej
cukru i nie było
soku pomarańczowego):
cukier – 4 łyżki,
woda – 1/2 szklanki,
sok pomarańczowy (w wersji
syrop) – 1/2 szklanki,sok z jednej
cytryny.Przygotowanie:
Jajka ubić z z
cukrem na puszystą masę. Dodać
kaszę mannę,
jogurt,
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia,
olej,
cukier waniliowy i wszystkie składniki delikatnie wymieszać z masa jajeczną. Przygotować naczynie żaroodporne o wymiarach ok. 20 x 30 cm, natłuścić i wysypać
kaszą manną. Przelać gotową masę – piec w temperaturze 180 stopni przez około 40-45 minut.W trakcie pieczenia przygotować
syrop do polania ciasta. Zagotować
cukier z
wodą, przestudzić a
potem dolać sok i sok wyciśnięty z jednej
cytryny. Upieczone ciasto lekko przestudzić a następnie pokroić w kwadraty i polać ciepłym
syropem. Pozostawić na godzinę, dwie do całkowitego wystudzenia. Można podobno dekorować
pistacjami albo wiórkami kokosowymi ale ja zrezygnowałam z dekoracji. Zdecydowanie polecam ten przepis wszystkim łasuchom i nie tylko