Wykonanie
Wczorajszego wieczora z nudów (choć to bywa rzadkość) oglądałam TV. Przerzucałam z programu na program, gdyż nie mogłam znaleźć niczego co by mnie zainteresowało.Z reguły programy kulinarne przyciągają moją uwagę. Tak też było i tym razem. Kobieta na szklanym ekranie przygotowywała proste i szybkie dania. W tym m.in. poniższe ciasto. I tak o godz. 22 zabrałam się za pieczenie.Ciasto
jogurtowe jest bardzo prostym i naprawdę ekspresowym
ciastem. A patrząc w blachę dnia dzisiejszego, dochodzę do wniosku, że i smacznym bo zostały dwa kawałki.Polecam dla zapracowanych i chcących zjeść swojego ciasta a nie kupionego w
cukierni.
Składniki:4
jajkaopakowanie
cukru waniliowego320 g
cukru (ok. 1,6 szklanki)niepełna szklanka
oleju2 łyżeczki
proszku do pieczenia450 g
mąki pszennej (ok. 2,5 szklanki)300 ml
jogurtu naturalnego (ja miałam duży
jogurt, tam jest 370, ale wrzuciłam cały)Wykonanie:
Jajka ubijamy z
cukrem i
cukrem waniliowym na puszysty krem. Powoli dodajemy
jogurt,
potem olej (cały czas miksując).
Mąkę z
proszkiem do pieczenia przesiewamy. Resztę wykonujemy już drewnianą łyżką. Powoli mieszając łączymy
mąkę ze zmiksowaną masą. Nie mieszamy zbyt długo, żeby masa pozostała puszysta.Przelewamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia (Używam standardowej blachy 25x36 cm) . Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut.