ßßß
Składniki – wyluzowany, farszerowany kurczak:kurczak – 1 szt,ćwiartka z kurczaka – 1 szt,jaja – 2 szt,bułka tarta – 3 łyżki,czosnek – 3 ząbki,kozieradka – ½ łyżeczki,sól, pieprz do smaku,olej do nacierania kurczaka.Jest wiele metod luzowania – ja zaczynam od odcięcia szyjki oraz skrzydełek. Potem wycinam obojczyki. Następnie ostrym nożem od przodu, bez nacinania skóry filetuję piersi – trzeba je podciąć z obu stron – od szyi i od dołu. Wycinam kości z żebrami i kości ze skrzydełek (te ramienne). Potem obracam kurczaka na brzuch i starając się nie naciąć skóry odcinam resztki korpusu od strony grzbietu. Po wykonaniu tej czynności obracam kurczaka tak jakbym wywijała rękawiczkę na drugą stronę i wycinam kości z uda i podudzi. Ponownie obracam kurczaka, aby skóra była na wierzchu i gotowe.Przygotowanie farszu:Gotuję wyfiletowany korpus, skrzydełka, szyjkę. Ponieważ nie jest to ilość wystarczająca dodaję jeszcze jedną ćwiartkę. Kiedy mięso jest miękkie obieram je z kości i studzę. Dodaję dwa jajka, 3 łyżki bułki tartej, czosnek, kozieradkę, sól, pieprz i miksuję. Staram się, żeby masa była grubo zmiksowana , tak aby zostały większe kawałki mięsa. Ponadto masa powinna być pikantna – wyrazista.Powstałą masą, korzystając z łyżki, nadziewam kurczka. Zwijam do środka nadmiar skóry i wiążę „luzaka” spożywczym sznurkiem. Układam w naczyniu do pieczenia. Odrobinę sole z wierzchu i nacieram olejem. Piekę w temperaturze 240 stopni – przez pierwsze 40 minut pod przykryciem (może to być przykrycie z folii aluminiowej), potem żeby się zrumienił kolejne 30 minut bez przykrycia.Podaję na zimno lub ciepło, tym razem kurczak zastępwował nam wędlinę, więc jedliśmy go na zimno. Polecam.