ßßß Cookit - przepis na Tarta z czekoladą na odtrutkę:)

Tarta z czekoladą na odtrutkę:)

nazwa

Wykonanie

Przypomniał mi się wczoraj wierszyk Doroty Gellnerowej. Kiedy moje córcie były mniejsze uwielbiały zabawne wierszyki tej autorki.
A wszystkiemu winien deszcz, od tygodni pada, pada… i jedyne co się człowiekowi „chce” to jeść.
W dodatku, kiedy jest tak szaro i depresyjnie to „najodpowiedniejszym” ratunkiem na wszelakie smutki wydaje się czekolada… no i może wierszyki Gellnerowej:)
Czekoladki dla sąsiadki
Przyszedł dziadek do sąsiadki. Przyniósł pyszne czekoladki.
Pudel w dziki zachwyt wpadł:
Czekoladkę to bym zjadł!
Miauknął kot:
– Ja ci pomogę! Strącę pudło na podłogę!
Już tarmoszą pudło w kwiatki, w pudle pachną czekoladki.
– No, nareszcie! – szczeka pies. – Zobacz, ile ich tu jest!
Jaka pyszna czekoladka! Pierwszą zjem za zdrowie dziadka!
Nagle słychać krzyk sąsiadki:
– Gdzie są moje czekoladki?! – Kto je zabrał? Kto je zjadł?
Kto na taki pomysł wpadł?
Wokół pudła pudel chodzi, warczy:
– Co ją to obchodzi? Pytaniami nas zanudza. Przecież ona się odchudza!
Niestety sam wierszyk nie pomógł…i chociaż wczoraj wydawało mi się, że się odchudzam …uległam zrobiłam szybką tartę z czekoladą…dla przyzwoitości do mąki dodałam sezam, wiórki kokosowe, płatki owsiane…żeby niby taka zdrowsza była:)
Składniki:
maragryna – 200 g,
żółtka – 2 szt,
mąka pszenna – 1,5 szklanki,
sezam czarny – 3 łyżki,
sezam biały – 3 łyżki,
wiórki kokosowe – 4 łyżki
płatki owsiane – 4 łyżki,
cukier – 3-4 łyżki,
czekolada gorzka – 200 g,
masło – 25 g,
tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania blaszki,
pół szczypty soli dla złamania smaku,
lodowata woda wg. potrzeby.
Przygotowanie:
Na suchej patelni uprażyć płatki owsiane a potem osobno sezam czarny i sezam biały. W trakcie prażenia mieszać i uważać, żeby się nie przypaliło.
Uprażone składniki ostudzić a następnie połączyć z mąką, wiórkami kokosowymi i cukrem (ja nie dodaję proszku do pieczenia, ale jeśli ktoś chce może dosypać odrobinkę).
Do składników sypkich dodać posiekaną zimną margarynę oraz żółtka a następnie końcami palców szybko zagnieśc ciasto. Uformować z ciasta kulę, zawinąć ją w folię i odstawić do lodówki na 1 do 2 godzin.
Na wysmarowanej masłem oraz posypanej bułką tarta blasze ułożyć cienką warstwę rozwałkowanego ciasta i w stawić do rozgrzanego piekarnika. Piec ok. 25-30 minut w temperaturze ok. 200 stopni.
Czekoladę można rozpuścić w kąpieli wodnej, ale ja korzystam z poczciwej patelni, odrobiny masła i łyżki wody.
Gorącą jeszcze tartę polać czekoladą i oprószyć sezamem.
Źródło:http://galantyna.pl/2013/06/tarta-z-czekolada-na-odtrutke