ßßß
SKŁADNIKI:mleko – 300 mlmasło – 35 gżółtko – 2 sztjajko – 1 sztmąka pszenna – 500 gcukier – 75 gsól – 1 łyżeczkadrożdże suszone – 8 glaska wanilii lub ekstrakt waniliowy – 1/2 łyżeczki (lub 2 łyżeczki cukru waniliowego)PRZYGOTOWANIE:Ciasto na bułeczki można wyrabiać ręcznie, ja zrobiłam to za pomocą robota kuchennego.W rondelku rozpuścić masło, dodać 300 ml mleka i lekko podgrzać. Następnie dosypać drożdże i odstawić. W tym czasie do miski przełożyć mąkę, cukier, żółtka, miąższ z laski wanilii lub ekstrat lub cukier waniliowy . Wymieszać, dodać mleko. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Jeżeli mocno lepi się do rąk , dodać jeszcze odrobinę mąki ( ja dodałam jeszcze ok 1 łyżki).Ciasto przełożyć do czystej miski, lekko obsypanej mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie podzielić na części i uformować bułeczki, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie i ponownie odstawić na ok 30 minut. Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 15-18 minut.Podałam posypane cukrem pudrem. Smacznego:)Córa Zosia wyrabia bułeczki:)