Wykonanie
Ostatnio eksperymentuję z wypiekami. W prezencie świątecznym dostałam super robot kuchenny, który wyrabia idealne ciasto, więc przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut. To moje pierwsze bułeczki na
mleku, przepis znalazłam u Smacznej Pyzy, jednak poszłam ciut dalej i użyłam oryginalnego przepisu, który możecie znaleźć na blogu Kuchnia Agaty . Bułeczki najlepsze są zaraz po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe. Myślę, że idealnie pasowałby do nich
dżem , niestety u mnie w domu nigdy go nie ma :) Bułeczki formowała ze mną córa, tak mocno wygniotła ciasto, że musiały wyrosnąć zupełnie od nowa. I tak z 2 godzin oczekiwania na nie , zrobiło się 4! Piekłam je prawie że w nocy a zapach unosił się jeszcze do rana. Bułeczki są przepyszne, gorąco polecam.

SKŁADNIKI:
mleko – 300 ml
masło – 35 g
żółtko – 2 szt
jajko – 1 szt
mąka pszenna – 500 g
cukier – 75 g
sól – 1 łyżeczka
drożdże suszone – 8 g
laska wanilii lub ekstrakt
waniliowy – 1/2 łyżeczki (lub 2 łyżeczki
cukru waniliowego)PRZYGOTOWANIE:Ciasto na bułeczki można wyrabiać ręcznie, ja zrobiłam to za pomocą robota kuchennego.W rondelku rozpuścić
masło, dodać 300 ml
mleka i lekko podgrzać. Następnie dosypać
drożdże i odstawić. W tym czasie do miski przełożyć
mąkę,
cukier,
żółtka, miąższ z
laski wanilii lub ekstrat lub
cukier waniliowy . Wymieszać, dodać
mleko. Wyrobić gładkie elastyczne ciasto. Jeżeli mocno lepi się do rąk , dodać jeszcze odrobinę
mąki ( ja dodałam jeszcze ok 1 łyżki).Ciasto przełożyć do czystej miski, lekko obsypanej
mąką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Następnie podzielić na części i uformować bułeczki, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenie i ponownie odstawić na ok 30 minut. Przed pieczeniem wierzch bułeczek posmarować roztrzepanym
jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 stopni i piec 15-18 minut.Podałam posypane
cukrem pudrem. Smacznego:)Córa Zosia wyrabia bułeczki:)