ßßß Cookit - przepis na Drożdżowa maślana bułka.

Drożdżowa maślana bułka.

nazwa

Wykonanie

Bułka jest przepyszna! Pachnie lekko drożdżami, jest mięciutka. Idealna na dzisiejsze śniadanie! Zajadamy ją z masłem, konfiturą, a ja lubię najbardziej samą, bez niczego, do kubka dobrej kawy lub herbaty i jestem szczęśliwa :). Przyznam się wam, że gdy wczoraj bardzo późnym wieczorem (na pewno było już po 24 ;)) wyjęłam ją z piecyka, nie mogłam się powstrzymać i obskubałam spory kawałek chrupiącej, ciepłej skórki ;).
składniki:
400 g mąki pszennej 450
3 małe żółtka
1 całe jajko
1 cukier waniliowy
80-100 g cukru
150 ml ciepłego mleka
60 g roztopionego, schłodzonego masła
1 torebka suszonych drożdży
plus:
1 jajko
cukier perlisty
przygotowanie: z podanych składników zagniatamy ciasto drożdżowe: mąkę przesiewamy do miski, wsypujemy drożdże, dodajemy jajka wymieszane z cukrem i cukrem waniliowym, letnie mleko i delikatnie wyrabiamy przez chwilę ciasto. następnie dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy. ciasto musi być gładkie, lśniące i elastyczne. przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 1-1,5h do wyrośnięcia. po wyrośnięciu ciasto wyciągamy ostrożnie z miski na oprószoną mąką stolnicę. wyrabiamy delikatnie podłużny placek. przecinamy go wzdłuż na trzy części i pleciemy warkocz podwijając końcówki. przekładamy do formy i odstawiamy jeszcze na 15 minut do wyrośnięcia.
gdy ciasto wyrośnie, smarujemy rozmąconym jajkiem z odrobiną wody i posypujemy cukrem perlistym.
ja ciasta drożdżowe zawsze piekę z termoobiegiem w piekarniku nagrzanym do 170-180 stopni. czas: 25-30 minut do tzw. suchego patyczka. studzę na kratce.
Źródło:http://wkuchniuli.blogspot.com/2013/10/drozdzowa-maslana-buka.html