ßßß Cookit - przepis na Kurczak kolorowy

Kurczak kolorowy

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam kolorowe jedzenie. Codziennie przeglądam wiele różnych blogów. Jak zwykle zachwycają pomysłowością i świetnymi zdjęciami. Jak Oni to robią? :) Ja przed podaniem na stół zawsze napstrykam kilkanaście albo i kilkadziesiąt zdjęć, czasami jem już zimne, a jak przychodzi do wybrania tego jednego głównego to ręce opadają:) Ha! Tak więc jedynym sposobem na sprawdzenie przepisu jest jego wykonanie, sam widok nic nie da:)
Oto mój kurczak kolorowy, wyszedł soczysty a z warzyw nie zrobiły się gąbki. Szybki dość czysty obiad. Polecam.
SKŁADNIKI:
kawałki kurczaka ok 1 kg
papryka czerwona, zielona , żółta po 1/2 szt
czosnek 3 ząbki
pieczarki 3 szt
marchewka 1 szt
papryka słodka 1 łyżeczka
sól morska 1 szczypta
pieprz grubo mielony 1 szczypta
wino białe 1/ szklanki
masło 2 łyżki
PRZYGOTOWANIE:
Kawałki kurczaka – ja użyłam pałek – oczyszczamy, zdejmujemy skórkę. Na do żaroodpornego naczynia przeciskamy czosnek przez praskę. Dodajemy masło i układamy mięso. Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w łódeczki. Pieczarki kroimy w ćwiartki. Marchewkę oczyszczamy, ale nie obieramy i kroimy w słupki. Warzywa układamy pomiędzy kawałki kurczaka. Wszystko posypujemy solą, pieprzem oraz papryką czerwoną słodka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie podlewamy mięso 1/2 szklanki białego wina, przykrywamy i dusimy 30 minut. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2014/01/07/kurczak-kolorowy