Wykonanie
Uwielbiam kolorowe jedzenie. Codziennie przeglądam wiele różnych blogów. Jak zwykle zachwycają pomysłowością i świetnymi zdjęciami. Jak Oni to robią? :) Ja przed podaniem na stół zawsze napstrykam kilkanaście albo i kilkadziesiąt zdjęć, czasami jem już zimne, a jak przychodzi do wybrania tego jednego głównego to ręce opadają:) Ha! Tak więc jedynym sposobem na sprawdzenie przepisu jest jego wykonanie, sam widok nic nie da:)Oto mój
kurczak kolorowy, wyszedł soczysty a z warzyw nie zrobiły się gąbki. Szybki dość czysty obiad. Polecam.


SKŁADNIKI:kawałki
kurczaka ok 1 kg
papryka czerwona, zielona , żółta po 1/2 szt
czosnek 3 ząbki
pieczarki 3 szt
marchewka 1 szt
papryka słodka 1 łyżeczka
sól morska 1 szczypta
pieprz grubo mielony 1 szczypta
wino białe 1/ szklanki
masło 2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:Kawałki
kurczaka - ja użyłam pałek - oczyszczamy, zdejmujemy skórkę. Na do żaroodpornego naczynia przeciskamy
czosnek przez praskę. Dodajemy
masło i układamy
mięso.
Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w łódeczki.
Pieczarki kroimy w ćwiartki.
Marchewkę oczyszczamy, ale nie obieramy i kroimy w słupki. Warzywa układamy pomiędzy kawałki
kurczaka. Wszystko posypujemy
solą,
pieprzem oraz
papryką czerwoną słodka. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20 minut w temp 180 stopni. Po tym czasie podlewamy
mięso 1/2 szklanki
białego wina, przykrywamy i dusimy 30 minut. Smacznego:):)