ßßß
SKŁADNIKI:ziemniaki 1 kgmaka 200 g + troszkę na zapasjajko 1 sztsól i pieprz do smakucurry 1 łyżeczkaolej 3 łyżkijogurt naturalny, grecki, lub kwaśne mlekoPRZYGOTOWANIE:Ziemniaki umyć, obrać i ugotować w osolonej wodzie. Gdy będą jeszcze ciepłe przecisnąć przez praskę lub zmielić w maszynce. Do ziemniaków dodajemy mąkę oraz jajko. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem i ugniatamy na jednolitą masę. Ciasto powinno być dość jędrne. Jeżeli jest zbyt luźne podsypać mąki. Z powstałej masy odrywamy kule. Formujemy z nich rulonik i tniemy ostrym nożem na mniejsze porcje. Gotujemy w gorącej osolonej wodzie. Wyciągamy ok 30 sekund po wypłynięciu.Na patelnię wlewamy olej, dodajemy curry i mieszamy. Podgrzewamy i dodajemy porcję kopytek, obsmażamy – ja obsmażam około 2 minut. Przekładamy na talerz. Polewamy jogurtem. Ten który ja stosuję jest lekko kwaśnawy i idealnie pasuje do curry. Smacznego:)