Wykonanie
Kombinowałam , kombinowała i wykombinowałam:) . Placuszki ziemniaczano –
kalafiorowe, podane z sosem ze słodkich
pomidorów. Przepyszne , zupełnie inny smak, warte wypróbowania:)

SKŁADNIKI:
ziemniaki 0.5 kg
mąka ziemniaczana 2 łyżki
kalafior 1 mały
żółtko 1 szt
sól 1 szczypta
pieprz 1 łyżeczka
pomidory 3 sztgęsta
śmietana 2 łyżki
olej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce, lub tak jak ja to zrobiłam, włożyłam do robota kuchennego i zmieliłam:)
Ziemniaki odciskamy w
wody, dodajemy
mąkę ziemniaczaną i
żółtko.
Kalafior kroimy drobno, można także zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do wrzącej
wody i trzymamy w niej ok 2 minuty, po tym czasie odcedzamy i dodajemy do
ziemniaków. Doprawiamy szczyptą
soli i dużą ilością pierzu.
Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, wycinamy pesteczki, miąższ kroimy w kostkę, przekładamy do rondelka, podlewamy odrobinką
wody i dusimy ok 10 minut, doprawiamy
solą i
pieprzem , można też
ziołami lub
czosnkiem. Po tym czasie blendujemy dodajemy
śmietanę i ponownie blendujemy. Na patelni rozgrzewamy
olej, smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Polewamy
sosem pomidorowym. Smacznego:)Zapraszam również na placuszki z
kurczaka: