ßßß
SKŁADNIKI:ziemniaki 0.5 kgmąka ziemniaczana 2 łyżkikalafior 1 małyżółtko 1 sztsól 1 szczyptapieprz 1 łyżeczkapomidory 3 sztgęsta śmietana 2 łyżkiolej do smażeniaPRZYGOTOWANIE:Ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce, lub tak jak ja to zrobiłam, włożyłam do robota kuchennego i zmieliłam:) Ziemniaki odciskamy w wody, dodajemy mąkę ziemniaczaną i żółtko. Kalafior kroimy drobno, można także zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wrzucamy do wrzącej wody i trzymamy w niej ok 2 minuty, po tym czasie odcedzamy i dodajemy do ziemniaków. Doprawiamy szczyptą soli i dużą ilością pierzu. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, wycinamy pesteczki, miąższ kroimy w kostkę, przekładamy do rondelka, podlewamy odrobinką wody i dusimy ok 10 minut, doprawiamy solą i pieprzem , można też ziołami lub czosnkiem. Po tym czasie blendujemy dodajemy śmietanę i ponownie blendujemy. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy placuszki z obu stron na złoty kolor. Polewamy sosem pomidorowym. Smacznego:)Zapraszam również na placuszki z kurczaka: