Wykonanie
Sezon
dyniowy w pełni. Ba, to ta
pora roku ,że do łaski wraca zapomniana
brukselka. Może nie wiecie, ale to idealne połączenie smaków, Niestety niewiele osób lubi
brukselkę, u mnie w domu tylko ja, dlatego nie gości zbyt często w naszym menu. Akurat trafiła się okazja, że Jakub wyjechał na kilka dni, więc hulaj duszo, szalej w kuchni. Dołożyłam do gulaszu
bataty, nadały mu niesamowitej słodkości. Na koniec podsypałam
pieprzem cayenne ( dość sporą dawką), eksplozja smaków. Polecam.
SKŁADNIKI:Z podanych składników przygotowałam 3 porcje:
batat 1 duży
marchewka 1 szt
pietruszka 1 szt
brukselka 8-10 szt*
dynia harlequin 1/2 szt
sól pieprz do smaku
pieprz cayenne 1 szczypta
masło 2 łyżkiPRZYGOTOWANIE:*
dynia którą kupiłam nazywa się harlequin, nie wiem jak nazywa się po polski- widać ją na zdjęciu.
Marchewkę,
pietruszkę,
bataty obrać ze skórki. Pokroić w większą kostkę, opłukać i osuszyć. Na patelni rozpuścić
masło, dodać
marchewkę,
pietruszkę oraz
brukselkę. Podsmażać, po około 3-4 minutach dodać
bataty. W tym czasie obrać i pokroić
dynię. Dodać już do lekko miękkich warzyw. Doprawić
solą,
pieprzem oraz
pieprzem cayenne. Wymieszać. Podlać ciepłą
wodą, przykryć, zmniejszyć ogień i dusić 10-15 minut od czasu do czasu mieszając. Smacznego :)