Wykonanie
Kiedy prawie dwa miesiące temu przyszedł do mnie chłopak mojej koleżanki i poprosił o pomoc w przygotowaniu urodzinowego przyjęcia niespodzianki, zgodziłam się bez chwili zastanowienia. Kilka minut później znałam już całe menu :) Nie miałam tylko pomysłu na tort. Zorganizowałam więc konkurs na moim blogu. Wygrała Paulina z blogu PRZEPISOTEKA . I tak powstał mój tęczowy tort. Masa
mascarpone , która pokrywała cały tort do samiuteńkiego końca nie zdradzała co kryję się w jego środku. Dopiero po przekrojeniu ukazała się tęcza kolorów. Widok niezapomniany, Taka mała rzecz a cieszy:)Niestety nie posiadam lepszych zdjęć, tort zniknął w kilka minut:)
Choć upieczenie
biszkoptów jest pracochłonne, efekt końcowy wynagrodzi ten czas:)
SKŁADNIKI:
Biszkopt:6x 2
jajka6x 2 łyżki
mąki6x 2 łyżki
cukru6x pół łyżeczki
proszku do pieczeniabarwniki spożywcze w 6 różnych kolorachszczypta
soliolej do wysmarowania aluminiowych formponch:
Bacardi Breezer 300 mlmasa:
mascarpone 5 x 125 g
cytryna 2 szt
limonka 2 szt
cukier puder 1 łyżkadekoracja:
jeżyny 100 g
borówki amerykańskie 120 gPRZYGOTOWANIE:Masę na każdy
biszkopt robimy oddzielnie.
Białka oddzielić od
żółtek. Do
białek dodać szczyptę
soli i ubić na sztywną pianę. Następnie zmniejszyć obroty. Dodawać stopniowo
cukier i
żółtka.
Mąkę wymieszać z
proszkiem do pieczenia oraz odrobiną barwika spożywczego. Te , które kupiłam są bardzo wydajne. Zużyłam dosłownie szczyptę i wyszedł przepiękny kolor.
Produkty sypkie dodajemy do masy i mieszamy. Zrobiłam to mikserem na najwolniejszych obrotach i
biszkopt ładnie wyrósł. Formę do pieczenia nasmarować tłuszczem i przelać masę. Piec 15 minut w temp 180 stopni. Upiec 6 kolorowych
biszkoptów. Masa: do miski przełożyć
serki mascarpone, dodać
cukier puder oraz sok z 2
cytryn i 1
limonki . Całość dokładnie wymieszać. Upieczone
biszkopty nasączyć
Bacardi Breezer. Przekładać masą
mascarpone. Wierzch i boki również wypełnić kremem. Wierzch
tortu ozdobić
borówkami i
jeżynami. Tort schłodzić w lodówce. Smacznego:)