Wykonanie
Skoro mamy piątek to czas na ciacho na weekend ;)Ciasto ze
szpinakiem zainteresowało mnie już kiedy zobaczyłam je pierwszy raz w gazecie. Później chodziło za mną pokazując się tu i ówdzie. Kiedy moja siostra poczęstowała mnie kawałkiem musiała je upiec.Jest lekkie, niezbyt słodkie, z wyraźną nutą
cytrynową. Polecam!
Składniki:Ciasto: 450 g
mrożonego szpinaku (około 290g po odciśnięciu)4
jajkaszczypta
soli250 g
cukru1 szklanka
oleju1 szklanka
mąki tortowej1 szklanki
mąki krupczatki3 łyżeczki
proszku do pieczeniałyżka
octuMasa: 400 ml
śmietany 36%cukier puder do smaku
śmietan-fix250g
mascarponesok z ½
cytrynyskórka z 2
cytrynDodatkowo:
truskawkiSposób przygotowania:Ciasto dobrze jest upiec dzień wcześniej. Łatwiej będzie je rozkroić i skruszyć ale można to zrobić również tego samego dnia ;)Ciasto:
Szpinak rozmrażamy, w razie konieczności blendujemy/rozdrabniamy i mocno odciskamy.
Białka oddzielamy od
żółtek i ubijamy ze szczyptą
soli na sztywno. Dodajemy kolejno cały czas miksując
żółtka,
cukier oraz na przemian przesiane
mąki z
proszkiem do pieczenia i
olej. Na końcu dolewamy łyżkę
octu (spokojnie nie będzie wyczuwalny w cieście a zneutralizuje smak
proszku do pieczenia) oraz partiami
szpinak. Ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 28cm i pieczemy w 180 stopniach C do tzw. „suchego patyczka” około 45 minut. Studzimy.Ciasto rozkrawamy na dwie części. Dolny blat powinien być nieco grubszy od górnego. Górę rozkruszamy.Masa: Dobrze schłodzoną kremówkę ubijamy z
śmietan-fixem aż uzyskamy łagodne pagórki. Partiami dodajemy
mascarpone oraz sok i
skórkę z cytryny. Dosładzamy do smaku
cukrem pudrem i miksujemy jeszcze chwilkę do połączenia składników.Spód ciasta wkładamy do formy do pieczenia. Krem nakładamy na ciasto
szpinakowe i równo rozsmarowujemy. Na wierzch równo rozsypujemy skruszoną część ciasta. Dość mocno dociskamy. Dekorujemy
truskawkami lub innymi
owocami sezonowymi (najlepiej jagodowymi). Schładzamy przed podaniem.