ßßß Cookit - przepis na Tort tęczowy z borówkami i jeżynami

Tort tęczowy z borówkami i jeżynami

nazwa

Wykonanie

Kiedy prawie dwa miesiące temu przyszedł do mnie chłopak mojej koleżanki i poprosił o pomoc w przygotowaniu urodzinowego przyjęcia niespodzianki, zgodziłam się bez chwili zastanowienia. Kilka minut później znałam już całe menu :) Nie miałam tylko pomysłu na tort. Zorganizowałam więc konkurs na moim blogu. Wygrała Paulina z blogu PRZEPISOTEKA . I tak powstał mój tęczowy tort. Masa mascarpone , która pokrywała cały tort do samiuteńkiego końca nie zdradzała co kryję się w jego środku. Dopiero po przekrojeniu ukazała się tęcza kolorów. Widok niezapomniany, Taka mała rzecz a cieszy:)
Niestety nie posiadam lepszych zdjęć, tort zniknął w kilka minut:)
Choć upieczenie biszkoptów jest pracochłonne, efekt końcowy wynagrodzi ten czas:)
SKŁADNIKI:
Biszkopt:
6x 2 jajka
6x 2 łyżki mąki
6x 2 łyżki cukru
6x pół łyżeczki proszku do pieczenia
barwniki spożywcze w 6 różnych kolorach
szczypta soli
olej do wysmarowania aluminiowych form
ponch:
Bacardi Breezer 300 ml
masa:
mascarpone 5 x 125 g
cytryna 2 szt
limonka 2 szt
cukier puder 1 łyżka
dekoracja:
jeżyny 100 g
borówki amerykańskie 120 g
PRZYGOTOWANIE:
Masę na każdy biszkopt robimy oddzielnie. Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Następnie zmniejszyć obroty. Dodawać stopniowo cukier i żółtka. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia oraz odrobiną barwika spożywczego. Te , które kupiłam są bardzo wydajne. Zużyłam dosłownie szczyptę i wyszedł przepiękny kolor. Produkty sypkie dodajemy do masy i mieszamy. Zrobiłam to mikserem na najwolniejszych obrotach i biszkopt ładnie wyrósł. Formę do pieczenia nasmarować tłuszczem i przelać masę. Piec 15 minut w temp 180 stopni. Upiec 6 kolorowych biszkoptów. Masa: do miski przełożyć serki mascarpone, dodać cukier puder oraz sok z 2 cytryn i 1 limonki . Całość dokładnie wymieszać. Upieczone biszkopty nasączyć Bacardi Breezer. Przekładać masą mascarpone. Wierzch i boki również wypełnić kremem. Wierzch tortu ozdobić borówkami i jeżynami. Tort schłodzić w lodówce. Smacznego:)
Źródło:http://wmojejmalutkiejkuchni.blogspot.com/2012/08/tort-teczowy-z-borowkami-i-jezynami.html