Wykonanie
W sobotę na jednej z półek w moim ulubionym sklepie pojawiły się właśnie fioletowe
ziemniaki. Oczywiście musiałam je kupić, choć odrobinkę na spróbowanie. Nie wiedziałam tylko z czym je połączyć, gdy „wpadł mi w ręce”
brokuł:) reszta się jakoś dobrała. W domu pokroiłam je na małe kawałki i plułam sobie w brodę bo myślałam , że stracą przez to kolor. Tak się jednak nie stało. Spróbowałam i wiecie jak smakują?: jak
ziemniaki :)Ale za to jak się obierają! Pięknie! Jednym pociągnięciem nożyka schodzi cała skórka.Gdzieś wyczytałam , że są niskokaloryczne i zdrowe. Obniżają ciśnienie
krwi , są bogate w witaminy i minerały. Cena: da się jakoś przeżyć 4 funciaki za kilogram:) Jestem pewna , że do nich
wrócę. Polecam.
SKŁADNIKI:
ziemniaki fioletowe 300 g
brokuł 1 duży
kukurydza mini 200 g
ogórek kiszony ok 5 szt
jajka 6 szt
majonez 4 łyżki
czosnek 3 ząbki
sól pieprz do smakuPRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki dokładnie umyć i oczyścić. Przełożyć do zimnej osolonej
wody. Można ugotować w całości, ja pokroiłam w kawałki, żeby szybciej się ugotowały. Następnie
ziemniaki odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
Brokuł podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonej wodzie.
Jajka ugotować na twardo, przelać kilkukrotnie zimna
wodą, obrać, pokroić w większą kostkę.
Ogórki i
kukurydzę pokroić w plastry. Ostudzone
ziemniaki obrać ze skórki, przełożyć do miski, dodać ugotowane
brokuły oraz
ogórki,
kukurydzę i
jajka.
Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać z
majonezem. Doprawić do smaku
sola i
pieprzem. Wstawić do lodówki, min na 2-3 godzinki. Smacznego:)