ßßß Cookit - przepis na Fioletowe ziemniaki

Fioletowe ziemniaki

nazwa

Wykonanie

W sobotę na jednej z półek w moim ulubionym sklepie pojawiły się właśnie fioletowe ziemniaki. Oczywiście musiałam je kupić, choć odrobinkę na spróbowanie. Nie wiedziałam tylko z czym je połączyć, gdy „wpadł mi w ręce” brokuł:) reszta się jakoś dobrała. W domu pokroiłam je na małe kawałki i plułam sobie w brodę bo myślałam , że stracą przez to kolor. Tak się jednak nie stało. Spróbowałam i wiecie jak smakują?: jak ziemniaki :)Ale za to jak się obierają! Pięknie! Jednym pociągnięciem nożyka schodzi cała skórka.
Gdzieś wyczytałam , że są niskokaloryczne i zdrowe. Obniżają ciśnienie krwi , są bogate w witaminy i minerały. Cena: da się jakoś przeżyć 4 funciaki za kilogram:) Jestem pewna , że do nich wrócę. Polecam.
SKŁADNIKI:
ziemniaki fioletowe 300 g
brokuł 1 duży
kukurydza mini 200 g
ogórek kiszony ok 5 szt
jajka 6 szt
majonez 4 łyżki
czosnek 3 ząbki
sól pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE:
Ziemniaki dokładnie umyć i oczyścić. Przełożyć do zimnej osolonej wody. Można ugotować w całości, ja pokroiłam w kawałki, żeby szybciej się ugotowały. Następnie ziemniaki odcedzić i pozostawić do ostygnięcia. Brokuł podzielić na różyczki, ugotować al dente w osolonej wodzie. Jajka ugotować na twardo, przelać kilkukrotnie zimna wodą, obrać, pokroić w większą kostkę. Ogórki i kukurydzę pokroić w plastry. Ostudzone ziemniaki obrać ze skórki, przełożyć do miski, dodać ugotowane brokuły oraz ogórki, kukurydzę i jajka. Czosnek przecisnąć przez praskę. Wszystkie składniki wymieszać z majonezem. Doprawić do smaku sola i pieprzem. Wstawić do lodówki, min na 2-3 godzinki. Smacznego:)
Źródło:http://potravel.pl/2013/09/09/fioletowe-ziemniaki