Wykonanie
Nie wiem jak Wy, ale ja jestem wielką fanką klusek, kopytek i pierogów.Chętnie zastępuję nimi np zwykłe
ziemniaki.I tym razem padło na kluseczki Gnocchi z pysznym, gęstym
pomidorowym sosem z
mięsem.

Składniki Sos:
mięso - ja użyłam
mięso wieprzowe z
łopatki ok 300g
pieczarki - 250g
ogórek kiszony - 4 sztuki
sólpieprzpapryka czerwona słodka
koncentrat pomidorowy Pudliszki1 łyżka
śmietany 18%Kluseczki:1 kg
ziemniaków1 łyżka
soli100 g
mąki pszennejroztrzepane
jajkoKluski:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Następnie ucieramy na puree - można blenderem lub ugniatarką do
ziemniaków. Kładę na stolnicę, podsypuję
mąką, dodaję
jajko i wyrabiam szybkimi ruchami w kulę. Następnie roluję wałki, tnę nożem na niewielkie kluseczki i roluję widelcem.Takie kluski gotuję we wrzącej wodzie - 2-3 minuty aż wypłyną na wierzch.Sos:
Mięsko oczyszczam, kroję w kostkę i wrzucam na rozgrzany
olej. Zaczynam podsmażać. W tym czasie oczyszczam i kroję
pieczarki - dorzucam do
mięska,
solę i
pieprzę. Zalewam
wodą - ok 1 szklanki.Podduszam chwilę i dodaję pokrojonego w kostkę
ogórka. Mieszam, podsmażam i na sam prawie koniec dodaję 2 łyżki
koncentratu pomidorowego Pudliszki rozmieszanego z odrobiną gorącej
wody.Całość mieszam, ewentualnie doprawiam do smaku i zaciągam dodatkowo
śmietaną.Na czubek listek świeżej
bazylii <3
