Wykonanie
ok 5k
moreli4-5 łyżek
cukrupół
laski wanilii skworcuNaleśniki:4
jajka3/4 szklanki
mąki kukurydzianej3/4 szklanki
mąki zwykłej2 łyżeczki
cukru waniliowego3/4 szklanki
wody gazowanej0,5 szklanki
mleka1 łyżka
oleju3 łyżki
cukru+
olej do smażeniaMasa serowa:0,5kg
twarogu półtłustego5 łyżek
cukru1 łyżeczka
cukru waniliowegomały kubeczek
jogurtu naturalnego+
borówkiMorele:
Owoce dokładnie myję, usuwam pestki i kroję na ćwiartki lub mniejsze kawałki. Wrzucam na patelnie, zasypuję
cukrem i zaczynam smażyć. Do masy dodaję również pesteczki wydłubane z połowy
laski wanilii. Całość podsmażam około 20 minut ciągle mieszając. Ilość
cukru zależy od upodobań. Moje
morele były dość kwaskowate.

Naleśniki: Wbijam do miski
jajka i zaczynam miksować. Dodaję
cukier, łyżkę
oleju,
wodę,
mąkę kukurydzianą oraz zwykłą, dolewam
mleko, dodaję
cukier waniliowy i miksuję do uzyskania gładkiej masy. Gdy masa jest za gęsta dolewam więcej
wody lub
mleka. Musi być dość płynna. Smażę małe równe placuszki na rozgrzanym
oleju z obu stron.
Twaróg półtłusty rozgniatam widelcem. Dodaję
jogurt, wsypuję
cukier i nadal mieszam ciągle ugniatając. W razie potrzeby można dosłodzić.
Ser można też przepuścić przez maszynkę, ale my lubimy zwyczajny i tradycyjny
twarożek.

Bierzemy trzy naleśniki. Na pierwszy smaruję grubą warstwę
sera. Przykrywam naleśniczkiem, nakładam masę
morelową, przykrywam trzecim placuszkiem. Na wierzch kładę sporą porcję
twarożku i obsypuję
borówkami. Smacznego
