Wykonanie
Pyszne bułeczki
drożdżowe z dużą ilością
bazylii i z mięsnym farszem.

Ciasto:5dkg
drożdży1 szklanka ciepłego
mleka200ml
śmietanki 30%pół kostki
margaryny1 płaska łyżeczka
cukru1 płaska łyżeczka
soli4 duże łyżki
oleju z
bazylią Kujawskiok 1kg
mąkiFarsz:
bazylia suszonaok 300g
mięsa mielonegosólpieprzjajkoDodatkowo:
żółtkołyżka
mleka
Drożdże rozpuszczam w dwóch łyżkach
mleka (ciepłego) z łyżka
mąki i dostawiam na trochę do wyrośnięcia. W tym czasie mieszam ok 750g
mąki z
solą,
cukrem. Gdy
drożdże wyrosną dodajemy do reszty wraz z pozostałą częścią
mleka,
olejem z
bazylią,
margaryną oraz
śmietaną. Ciasto wyrabiam drewnianą łyżką lub ręką do uzyskania puszystej masy. Gdy zbytnio się klei dosypuję co rusz po trochu
mąki. Ciasto odstawiam na jakąś godzinkę do wyrośnięcia. Następnie
mięso mielone doprawiam do smaku suszoną
bazylią (ok 2 łyżeczki), dodaję
jajko,
sól i
pieprz i mieszam. Łyżkę i ręce oprószam
mąką i odbieram łyżką po niewielkiej porcji ciasta. Ręką formuje i ubijam małe placuszki, na środek kładę kulę z
mięsa mielonego i zaklejam całość w bułeczkę. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę kładę "zaklejoną' stroną do dołu. Przed upieczeniem smaruję wierzch roztrzepanym
żółtkiem z
mlekiem i posypuję
bazylią lub
makiem wg upodobań.Piekę w temp 180C przez około 35 minut

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.