ßßß Cookit - przepis na Bułeczki drożdżowe z bazylią

Bułeczki drożdżowe z bazylią

nazwa

Wykonanie

Pyszne bułeczki drożdżowe z dużą ilością bazylii i z mięsnym farszem.
Ciasto:
5dkg drożdży
1 szklanka ciepłego mleka
200ml śmietanki 30%
pół kostki margaryny
1 płaska łyżeczka cukru
1 płaska łyżeczka soli
4 duże łyżki oleju z bazylią Kujawski
ok 1kg mąki
Farsz:
bazylia suszona
ok 300g mięsa mielonego
sól
pieprz
jajko
Dodatkowo:
żółtko
łyżka mleka
Drożdże rozpuszczam w dwóch łyżkach mleka (ciepłego) z łyżka mąki i dostawiam na trochę do wyrośnięcia. W tym czasie mieszam ok 750g mąki z solą, cukrem. Gdy drożdże wyrosną dodajemy do reszty wraz z pozostałą częścią mleka, olejem z bazylią, margaryną oraz śmietaną. Ciasto wyrabiam drewnianą łyżką lub ręką do uzyskania puszystej masy. Gdy zbytnio się klei dosypuję co rusz po trochu mąki. Ciasto odstawiam na jakąś godzinkę do wyrośnięcia. Następnie mięso mielone doprawiam do smaku suszoną bazylią (ok 2 łyżeczki), dodaję jajko, sól i pieprz i mieszam. Łyżkę i ręce oprószam mąką i odbieram łyżką po niewielkiej porcji ciasta. Ręką formuje i ubijam małe placuszki, na środek kładę kulę z mięsa mielonego i zaklejam całość w bułeczkę. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę kładę "zaklejoną' stroną do dołu. Przed upieczeniem smaruję wierzch roztrzepanym żółtkiem z mlekiem i posypuję bazylią lub makiem wg upodobań.
Piekę w temp 180C przez około 35 minut
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Kujawski ze Smakiem”, pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl, którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent linii Kujawski ze Smakiem.
Źródło:http://elficzna.blogspot.com/2013/02/bueczki-drozdzowe-z-bazylia.html