Wykonanie
Jako że zupy kocham, to są u mnie częstym gościem. Jedną z moich ulubionych jest pomidorówka...lekko słodka, najlepiej ze świeżych
pomidorów jeśli to możliwe, zaciągnięta
śmietanką (kij z kaloriami) i z pysznym
makaronem (nigdy z
ryżem!)Moje zupy zawsze są z warzywami i na
mięsku, zawsze są gęste, pyszne i syte.
Składniki:2
piersi z kurczaka2 duże bardzo dojrzałe, słodkie
pomidoryłyżeczka koncentratu2 kostki
bulionoweliść laurowy3 średnie marchwie
porsólpieprz2 łyżki
śmietany 18%Wykonanie:
Piersi z kurczaka wrzucam w całości do garnka i gotuję z kostkami rosołowymi i
liściem laurowym do miękkości.
Marchew myję, obieram, kroję w pół talarki i dodaję do zupy.
Pora wrzucam w całości. Gdy
mięso i
por jest miękkie wyciągam je z garnka.
Pomidory parzę wrzątkiem i obieram ze skórki. Kroję je w kostki i wrzucam do garnka. Całość dotuję 5-10 min. W tym czacie
mięsko z piersi obieram w piórka - lub kroję nożem w kostkę i wrzucam do gotującej się zupy. Dodaję koncentrat nadal gotując. Gdy składniki ładnie się połączą a
pomidorki lekko rozgotują doprawiam
solą i
pieprzem wg uznania (wiem że niektórzy dodają odrobinę
cukru). Na końcu zaciągam
śmietaną. Zupka najlepiej smakuje z
makaronem.