Wykonanie
Kremówka, której wykonanie Wam proponuję to bardzo pyszne ciasto na bazie ciasta biszkoptowego, przekładanego kremem budyniowym. Nie jest to ciasto light, ale podejrzewam, że ma nieco mniej kalorii niż analogiczny kawałek tradycyjnej kremówki.Składniki ciasta
biszkoptowego6
jajek,180 g
mąki pszennej,180 g
cukru kryształu (może być puder — łatwiej się miesza),1 łyżeczka
kakao (dla nadania ciemniejszego koloru),1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.Składniki na masę kremówkową1 l
mleka,1 szklanka
cukru kryształu,1 duży
cukier wanilinowy,1 laska wanilii (lub drugi
cukier wanilinowy),2
żółtka,6 i 1/2 łyżki
mąki ziemniaczanej,4 łyżki
mąki pszennej,1 kostka miękkiego
masła.Masa kremówkowaPrzygotowanie biszkoptowej kremówki zaczniemy od gotowania gęstego budyniu, ponieważ musi zupełnie przestygnąć przed zmiksowaniem. Do garnka wlewamy 750 ml (ok. 3 szklanki)
mleka, wsypujemy
cukier kryształ i 2
żółtka. Laskę wanilii przecinamy wzdłuż
ostrym nożem i ze środka wyskrobujemy ziarenka. Ziarenka i pozostałość strąka dodajemy do
mleka. Można też dodać szczyptę
soli, dla podkreślenia smaku masy.
Mleko gotujemy z powyższymi składnikami. Gdy zacznie wrzeć, wyciągamy zeń torebkę nasienną wanilii, wlewamy obydwa gatunki
mąki, rozbełtane w pozostałej części
mleka i dość intensywnie mieszamy, gotując jeszcze ok. 1–2 minuty.
Budyń powinien bardzo zgęstnieć. Odstawiamy go do całkowitego przestygnięcia, a nawet możemy wystawić na balkon do wyziębienia (akurat gdy piszę te słowa, jest jesień).Po wystudzeniu co najmniej do temperatury pokojowej (a najlepiej nieco niższej),
budyń miksujemy z rozmiękłą kostką
masła na pulchną masę kremówkową.
Budyń przed zmiksowaniem proponuję pociachać na mniejsze kawałki, bo jest pierońsko twardy.Ciasto
biszkoptowePrzygotowanie ciasta biszkoptowego zaczynamy od rozgrzania piekarnika do ok. 190ºC i oddzielenia białek od żółtek. To ostatnie musimy zrobić bardzo dokładnie, w przeciwnym razie
białka nam się dobrze nie ubiją.
Białka ubijamy mikserem (albo trzepaczkami, jeśli ktoś nie ma lub woli prace fizyczne) na sztywną pianę. Gdy ją uzyskamy, ubijając nadal, powoli dosypujemy
cukier, a następnie — po jednym — dodajemy
żółtka. Powinniśmy uzyskać puszystą, jednorodną, drobnopęcherzykową pianę o kremowej barwie.Pianę mieszamy delikatnie z
mąką,
kakao i proszkiem do pieczenia, wylewamy do formy (tortownica 22 cm nadaje się jak najbardziej) i pieczemy do zrumienienia i suchego patyczka. Biszkopt wyciągamy z piekarnika i zostawiamy do wystygnięcia do temperatury pokojowej.
Kremówka z
biszkoptemKroimy biszkopt. Mnie udało się na 4 nie za cienkie krążki. Każdy spód biszkoptowy smarujemy dokładnie częścią masy budyniowej, nakładamy kolejny krążek i powtarzamy operację. Kremówkę z zewnątrz przyozdabiamy wedle własnego uznania. Smacznego!