Wykonanie

przepis dosłownie ściągnięty z tego blogu , jest tak dobrze napisany, że nie ma najmniejszego sensu go zmieniać:)Składniki.50 dag
papryki ostrej świeżej (
Chilli,Habanero, Jalapeno lub innych odmian);1 kg
papryki słodkiej czerwonej;50 dag
koncentratu pomidorowego;10 dag
cebuli;1 łyżka
soli morskiej (niezbyt płaska);1 łyżeczka
cukru płaska;1 łyżeczka zmielonych
suszonych grzybków½ szkl soku z
marchwi;¼ łyżeczki zmielonej
gałki muszkatołowej;¼ łyżeczki
kminku mielonego;25 dag
jabłek winno kwaśnych;100 ml
octu jabłkowego;50 ml
oleju słonecznikowego;50 ml
wody.Wykonanie.Z
papryk usuń ogonki, pokrój na nieregularne kawałki.
Jabłka obierz, pozbaw gniazd nasiennych, pokrój jak
paprykę,
cebulę po obraniu również w dowolne kawałki , wrzuć razem do garnka, podlej
wodą oraz
octem wlej również
olej i często mieszając doprowadź do zmiękczenia składników.Dość często mieszaj.Po ok 5 minutach intensywnego prażenia, do masy dodaj składniki pozostałe składniki, potrzymaj jeszcze 5 minut na małym ogniu, stale mieszając.Lekko wystudź i jeszcze na ciepło zmiksuj wszystko blenderem do uzyskania jednolitej masy. Jeśli ziarna
papryki ostrej nie zmiksują się to lepiej przetrzyj całość przez sito. Postaw na małym ogniu jeszcze na 5 minut do pierwszych oznak wrzenia.Wkładaj w małe słoiczki, najlepiej o poj. 80/90g, lub 200g po
koncentracie pomidorowym.Pasteryzuj 5-10 minut.