Wykonanie

`Wypieki z marcepanem od kilku lat są dla mnie synonimem miłych, wakacyjnych chwil spędzanych w Danii.
Czekoladki czy wszelakie bułeczki z dodatkiem tego
migdałowego przysmaku znaleźć można tam na każdym kroku – w sklepikach, cukierniach, kafejkach. Oraz we wszystkich chyba domach ;)
Słoneczne popołudnie w ogrodzie, w towarzystwie przemiłych osób (Duńczycy są zdecydowanie bardzo sympatycznymi ludźmi :) ), do tego oczywiście
kawa, której Duńczycy wypijają całkiem spore ilości ;), i kawałek pysznego ciasta : r
abarbarowy lub malinowy crumble z dodatkiem startego marcepanu lub np. takie ciasto z sezonowymi
owocami. Duńskie przepisy – nie tylko na ciasta zresztą – są proste, w miarę szybkie i takie bardzo ‘domowe’. To chyba właśnie urzeka mnie w Danii i w Duńczykach najbardziej : prostota. Ludzie, ich postrzeganie świata, ich minimalizm i funkcjonalizm (bardzo lubię skandynawski design), wszystko to nieodmiennie łączy się z naturalną prostotą właśnie. Tak jak i poniższy przepis :) I choć dzisiejsze ciasto bardziej może kojarzy się z jesienią niż z wiosną, to muszę przyznać, iż jego
słoneczny kolor bardzo pozytywnie wpływa na samopoczucie. Może i Wy skusicie się więc na kawałek ? ;)‚

proporcje na blachę 22 x 22 cm300 g marcepanu100 g miękkiego
masła100-120 g
cukruziarna z 1
laski wanilii lub 1 łyżka
cukru waniliowego (u mnie tym razem starta tonka)4
jajka100 g
marmolady morelowej100 g
mąki2 łyżeczki proszku (
daję nieco mniej)85 g pekanów (lub
orzechów włoskich)120 g
suszonych moreli (lub innych
suszonych owoców) + 1 łyżka
mąkiotarta skórka z 1
cytryny1,5 łyżki
amaretto (można pominąć)Piekarnik rozgrzać do 170-180ºC.
Mąkę wymieszać z proszkiem (jeśli wymieszamy
mąkę trzepaczką, efekt będzie podobny jak po przesianiu
mąki przez sito).
Orzechy posiekać.
Morele pokroić na średniej wielkości kawałki i wymieszać z łyżką
mąki (zapobiega to opadaniu
owoców w cieście).Marcepan zetrzeć na tarce na dużych oczkach (polecam wcześniej umieścić marcepan na kilkanaście minut w zamrażalniku, wtedy łatwiej się ściera). Marcepan,
masło i
cukier ucierać / miksować dodając po jednym
jajku, a następnie dodać
marmoladę, otartą
skórkę z cytryny oraz
amaretto. Na koniec dodać
mąkę,
orzechy i
morele i przelać masę do natłuszczonej i / lub wyłożonej papierem foremki. Piec ok. 55 minut.przepis oryginalny – Mad! nr 7 / 2009‚

‚Ciasto jest dosyć słodkie (marcepan +
cukier), mimo iż dodaję mniej
cukru niż w oryginalnym przepisie (150 g). Nie jest to ciasto z tych puszystych, jednak jeśli lubicie marcepanowe smaki, to jestem pewna, że i to połączenie z
morelami i pekanami Wam posmakuje. Od siebie dodałam jeszcze odrobinę
amaretto oraz – jak zwykle ;) – nieco startej tonki, co bardzo tutaj pasuje. A na drugi dzień ciasto smakuje jeszcze lepiej :)A na koniec jeszcze podziękowania : dla Hefy – za odnalezienie zagubionego przepisu ;) i dla Oli – za pomoc w tłumaczeniach :)Pozdrawiam serdecznie!*