Wykonanie
Mimo iż – jak się pewnie domyślacie – moje myśli zaprzątają ostatnio przede wszystkim przepisy z
dynią w roli głównej, to nie zapominam rzecz jasna i o innych warzywach. Tym bardziej o tych, na które sezon powoli dobiega końca. Jak
cukinia na przykład.W październikowym numerze jednego z tutejszych czasopism kulinarnych mój wzrok przykłuło ciasto z
cukinią . Wyglądało tak apetycznie, że jedyne na co miałam tego dnia ochotę to ‘pobiec’ do sklepu po
cukinię (‘pobiec’ w cudzysłowie, gdyż o kulach niestety biegać się nie da… co więcej – wszystko zajmuje trzy
razy więcej czasu, nawet bardzo szybka wycieczka po
cukinię ;) ).Ciasto jest szybkie w przygotowaniu i niekłopotliwe. Jako, że sezon na
cukinię niestety dobiega już końca, pomyślałam, że to ‘ostatni dzwonek’ by Wam ten przepis zaproponować. Ciasto jest lekko wilgotne, lecz nie ‘zakalcowate’, delikatne i naprawdę pyszne. Dodatek
cukinii wspaniale wpływa na smak i konsystencję ciasta, jednak niech Ci, którzy za tym warzywem nie przepadają nie martwią się – samego smaku
cukinii nie czuć zupełnie i nikt z próbujących tego wypieku nie zgadł, że to właśnie
cukinia się w nim kryje ;) A samo ciasto ma tylko dwa małe minusy : przy przygotowaniu go brudzimy dwie miski, to raz; stanowczo zbyt szybko znika, to dwa ;)Poniżej przepis z moimi drobnymi modyfikacjami :*

proporcje na keksówkę 11 x 23 cm60 g miękkiego
masła120 g jasnego
cukru trzcinowegoszczypta
soli3
jajka120 g
cukinii1 łyżka
amaretto135 g zmielonych
migdałów85 g maizeny1 ¼ łyżeczki
proszku do pieczeniaPiekarnik nagrzać do 180°C.
Cukinię zetrzeć na tarce (u mnie na małych oczkach) i odcisnąć nadmiar soku.
Białka oddzielić od
żółtek i ubić je na pianę.
Masło utrzeć, następnie dodać
cukier i
sól i zmiksować. Dodawać po jednym
żółtku miksując do białości. Następnie dodać startą
cukinię i
amaretto i dobrze wymieszać. Maizenę wymieszać z
proszkiem do pieczenia i
migdałami i partiami dodać do masy. Na koniec dodać ubite
białka i delikatnie wymieszać.Masę wlać do natłuszczonej lub wyłożonej papierem keksówki i piec ok. 50 minut.Studzić na kratce.Smacznego!*