ßßß Cookit - przepis na Omlet Kaiserschmarrn z jagodami i malinami

Omlet Kaiserschmarrn z jagodami i malinami

nazwa

Wykonanie

Pierwszy raz ten omlet (z dodatkiem jabłka) jadłam dwa lata temu, wtedy tak bardzo mi posmakował, że robiłam go kilka razy pod rząd. I od tego czasu już nie robiłam, bo całkiem o nim zapomniałam.
Przypomniałam sobie teraz, gdy szukałam jakiegoś pomysłu na danie z udziałem jagód i malin, którymi zajadam się ostatnio bez opamiętania.
Zrobiłam z mieszanki mąki owsianej i gryczanej i jeśli użyjecie owsianej certyfikowanej, to omlet będzie bezglutenowy (albo można użyć innej bezglutenowej - jaglanej, z ciecierzycy czy amarantusowej).
Wyszedł cudowny!
Składniki na 1 omlet/porcję:
* 2 łyżki mąki owsianej + 2 łyżki gryczanej, czyli w sumie ok. 1/3 szklanki
* jajko - osobno żółtko i białko
* 1/3 szklanki mleka - ja dałam migdałowe
* 2 płaskie łyżki ksylitolu + odrobina cukru trzcinowego do posypania wierzchu
* łyżeczka masła
* szczypta soli
Mąki, mleko, żółtko i ksylitol ubiłam lekko trzepaczką. Do białka dodałam szczyptę soli i ubiłam na pianę.
Do mącznej masy dodałam owoce i wmieszałam delikatnie pianę z białka.
Rozgrzałam na patelni masło i wlałam masę jajeczno-owocową. Po chwili delikatnie przewróciłam na drugą stronę, pokroiłam i jeszcze chwilę smażyłam.
Omlet wyszedł mi trochę mało pulchny, a to dlatego, że chciałam wypróbować nową patelnię do naleśników z powłoką ceramiczną, a na omlet z 2 jaj jest za duża i się rozlał. Ale w sumie niczemu to nie zaszkodziło, a patelnia spisała się super:)
Tutaj już po usmażeniu, ale jeszcze na patelni:
Po przełożeniu na talerz posypałam odrobiną trzcinowego cukru (bardziej dla ozdoby niż dosłodzenia) i dodałam kilka świeżych owoców.
Pyyyyszny! Można polać jogurtem albo nawet dodać bitą śmietanę - to dla wersji bardziej rozpustnej;)
"Kobiety wolą być naiwne niż samotne"
Gilbert Cesbron
Źródło:http://zdrowa-kuchnia-sowy.blogspot.com/2013/08/omlet-kaiserschmarren-z-jagodami-i.html